2017-06-12 328 浏览
第一次食beans果时佢仲系得荃湾角落嘅一个舖位,时至今日,已经摇身一变成为小型连锁咖啡店。能够做到今日咁成功,食物自必然都有返咁上下水准。相约好耐冇见嘅朋友黎食下午茶,平日嘅下昼四点,完全唔使排队。朋友未食晏,叫咗一碟忌廉汁鲜蟹肉蟹棒件蟹子意粉(Lunch menu $58)。我就要左个抹茶流心吐司(Afternoon tea $58,包一杯野饮) 同Earl grey latte。忌廉汁鲜蟹肉蟹棒件蟹子意粉,只系试少少就成为我嘅推介! 忌廉汁浓稠,形容佢为忌廉酱也不为过。数量都几多嘅蘑菇同洋葱令整个酱汁味道更加丰富,蟹子亦令个意粉更有口感。至于蟹肉同蟹棒,我个人其实唔太中意食,亦都无试到,不过单单系酱汁,已经令中意食creamy野嘅我十分满意。至于我食嘅呢个green tea lava toast,亦都充满惊喜。以前光顾beans,印象中甜品或者蛋糕类都唔算特别出色,但呢个流心吐司令我对呢度改观。一上枱,先系俾佢咁巨型吓亲,下午茶以一个女仔嘅食量就有点多,两三个人分都可以。竹炭吐司烤得香脆,如果斋食有少许苦味,但同抹茶雪糕又或者𥚃面嘅抹茶酱一齐食,甜度刚刚好。吐司面层装饰精致,除左

忌廉汁鲜蟹肉蟹棒件蟹子意粉,只系试少少就成为我嘅推介!

忌廉汁鲜蟹肉蟹棒件蟹子意粉

抹茶流心吐司

一上枱,先系俾佢咁巨型吓亲,下午茶以一个女仔嘅食量就有点多,两三个人分都可以。竹炭吐司烤得香脆,如果斋食有少许苦味,但同抹茶雪糕又或者𥚃面嘅抹茶酱一齐食,甜度刚刚好。吐司面层装饰精致,除左雪糕、berries,仲有好多果仁同脆脆,口感丰富。揭开面层,吐司入面系一溏抹茶酱,轻轻切开吐司就有流心效果。

抹茶流心吐司

饮品方面,朋友试左rose earl grey latte,我就要左普通earl grey latte。味道唔算特别,个人认为earl grey味未够浓郁
Earl  Grey  latte

总括黎讲,今次再食beans都满有惊喜。一间餐厅好难样样皆精,beans整体黎讲已经合格有余。
忌廉汁鲜蟹肉蟹棒件蟹子意粉