2019-08-23
今日收工,住系红磡嘅地胆朋友就带我去试一间越式餐厅 - 早安越南。餐厅嘅装修几有格调,几舒适。我地一坐底就逼不及待点餐。虾酱脆鸡翼($67)相信不喜欢食虾酱嘅朋友都会喜欢食呢个虾酱鸡中翼,虾酱嘅味道过犹不及,唔会话成只鸡翼都系虾酱味,陈腔滥调,味道适中,加埋鸡翼入边嗌出嘅肉汁,十分之满足。题外话呢碟虾酱鸡中翼嘅份量绝对超乎想像,大件夹抵食。北海道十胜和牛汤河($118)十胜和牛即是北海道生育,十胜成长嘅和牛,用优质资料培养,肥瘦适中肉味浓郁。唔单止是牛,呢个汤河嘅汤同河都同样出色。汤底肉味浓,河粉唔会过熟,有咬口。整体来讲系一个高质嘅汤河。热香茅芦荟($28)香茅作调味精就食得多,冲嚟饮就真系等一次。饮落带有淡淡柠檬甘香,饮落口非常舒服润喉。再加埋粒粒芦荟,好有口感。味道特别,值得一试。
虾酱脆鸡翼($67)
北海道十胜和牛汤河($118)
热香茅芦荟($28)