2021-12-08
#榕基卤水 #sorriso_大埔区-沙田附近好似都唔太多黄店咁样,一系去石门,一系就要落大围同沙田围,所以今次去左大埔揾食,见到广福道有间卤水,想试好耐,一入到去店员已经好热情咁招呼,送上左两杯热嘅玄米茶,叫左佢个全日套餐试下🦢招牌卤水鸭 $47 配鲜鹅油卤水汁捞面(+$2) 、糖脆炒花生鱼仔 (+$0) (8.5/10)卤水鸭佢比左鸭脾比我,一上枱都冇谂过会比咁多我,卤水味唔会太咸,鸭卤得好入味、好少骨,捞面要左中辣,口感弹牙,食落带麻唔觉好辣、见到卤水汁,但系食落唔系好觉有卤水味,个秘制川麻辣汁有少少似阿木嘅辣酱😂,我自己几钟意、但略嫌盖过左卤水味,再加左啲捞面汤落个面之后好返好多糖脆炒花生鱼仔甜甜地,食落会觉得愈嚟愈开胃,花生系脆嘅、食落少少似琥珀核桃嘅口感🍛秘制黄金卤肉饭 $40 配糖脆炒花生鱼仔 ($0) (8.2/10) + 秘制川辣汁大辣超多卤肉,不过卤肉唔算好肥,份量好多,配埋卤水蛋仲正,佢个辣汁真系会令到成个饭升华不少🤪,其实我本人唔系好食得辣,但食中辣都唔洗饮野,轻松食到,大辣都觉得ok🥛冻鲜豆浆 (+$8)我觉得呢个可以唔加😂,因为同出面嘅豆浆差唔多,唔会太甜,
🥛冻鲜豆浆 (+$8)
我觉得呢个可以唔加😂,因为同出面嘅豆浆差唔多,唔会太甜,剩系食个套餐都已经够饱,同埋佢仲有个免费嘅玄米茶
#sorriso_新界 #sorriso_大埔
📍 榕基卤水专门店 1992
大埔广福道103号地下C号舖
🕑Mon to Sun 11:00~21:00
#大埔黄店 #foodie #foodiehk #hkeats #黄店 #黄色经济圈 #黄店推介 #日常生活 #不专业食评 #新界黄店 #打卡 #相机食先 #黄店地图 #食好西 #食评 #852foodie #吃货 #吃货人生 #yellowshop #foodstagram #foodphotography