2023-05-30
本来以为系英国先有足球餐厅 估唔到系香港都俾我地揾到唯一一间足球餐厅 我地紧系要去朝圣下🤩 呢间足球餐厅 系山顶广场二楼 净系个山顶海景view都值回票价 打卡超正 餐厅装修全部以足球为主 d凳系球员名 足球控既你可以揾下有冇你中意个球星🤣 我竟然系餐厅见到David de Gea 亲笔签名球衫😳 真系劲想带返屋企🤫 另外 呢个亲子足球餐厅系有埋儿童餐 每个儿童餐都有送1个足球玩具 甘食饭果阵小朋友就可以坐定定 😌🫧黄金炸物拼盘呢个拼盘真系好味到停唔到口 好重蛋黄酱同芝士酱味道😍 两样都系我最爱 拼盘有芝士棒 鸡翼 薯条同埋洋葱圈 全部都炸到金黄色 脆卜卜 黎到仲系热辣辣 岩岩炸起 超正😌 本身蛋黄酱既味道好浓 完全唔洗再配其他sauce都已经好好味😋🫧卡邦尼扁意粉配温泉蛋呢个温泉蛋卡邦尼意粉真系好好食 佢地嘅温泉蛋整得好好 将温泉蛋同意粉搞拌 蛋黄流出 每条意粉都沽满蛋黄汁😍 软硬适中既意粉再配埋忌廉汁同埋香浓既芝士 食落好creamy入口顺滑🫧伊比利亚猪梅肉配自家制苹果酱苹果同猪肉在西式料理中是经典绝配 伊比利亚猪梅肉肉质好嫩滑 唔会太厚 煮完完全唔干 配埋自家制苹果酱 真系好ju
🫧黄金炸物拼盘
🫧卡邦尼扁意粉配温泉蛋
🫧伊比利亚猪梅肉配自家制苹果酱
苹果同猪肉在西式料理中是经典绝配 伊比利亚猪梅肉肉质好嫩滑 唔会太厚 煮完完全唔干 配埋自家制苹果酱 真系好juicy 🤩 酸酸甜甜劲开胃 仲要加埋个薯蓉 真系好饱肚
🫧儿童套餐
呢个套餐我哋拣左茄汁意粉 牛油栗米粒 烤虾沙律同埋薯条俾bb 而杯儿童乐园橙汁系俾爸爸饮左🤣 儿童餐既调味唔算太浓 Bb大概食左7成 😋
我地本来plan左朝早去香港动植物公园 但B爸突然朝早要返工 所以取消左🥲 大家不防plan日亲子游 顺便上埋山顶玩 搭下缆车 仲可以试埋ʟᴏᴄᴋᴇʀᴏᴏᴍ ᴢᴏᴏᴍ 到走有巴士可以去返湾仔/金钟/中环 几方便😌