2019-07-19 163 浏览
印象中,👦🏻从来都无听过咩叫「冷糕」,直到👧🏻有日系social media见到钻石山新开左一间小食店有冷糕卖,👦🏻终于知道系咩一回事🙈钻石山既C2出口上到地面个层右转,系间茶饮店隔离就系呢间店,除左有冷糕卖,仲有红豆饼、煎酿三宝......既小食卖,个日星期日去到都见到好多人排紧队,都等左一段时间,因为冷糕系即叫即制,而且只有两个炉,所以想食既就要等下啦。等左一段时间,终于到👦🏻👧🏻既order,因为系同饿底朋友一齐share,所以就叫左传统口味、粒粒花生酱、三重朱古力味冷糕各一同埋一个高山乌龙茶吉士红豆饼,其实👦🏻就未食过冷糕,从来都唔知点先叫最原始既味道,但呢间店用左既粉浆,出到黎既味道就好似格仔饼啦,好唔好味就见人见智🙈而👦🏻就最钟意粒粒花生,因为除左花生酱既质感,仲食到一粒粒花生既双重口感;而传统口味就系好似食糖不甩既芝麻、花生碎、砂糖;而三重朱古力味就好令👦🏻👧🏻疑惑,因为除左朱古力酱同Oreo饼碎之外就食唔出有第三重😂;最后👦🏻就好钟意个高山乌龙茶吉士红豆饼,因为估唔到乌龙茶同吉士酱咁夹,可惜👧🏻就唔太钟意,味道既野真系要人夹人🙈每次都会透过以下6大方面评分(满分:30分

每次都会透过以下6大方面评分(满分:30分)
味道 : 3.5 / 5
环境 : 3.25 / 5
外观 : 3.5 / 5
价钱 : 3.75 / 5
服务 : 3.5 / 5
回头率 : 3 / 5
总分 : 20.5 / 30

性价比:作为新一代,可以食番啲传统食物当然觉得好新鲜,不过整得好食又可以令新一代觉得值得食过番寻味就要花多啲心机同时间去做得更好,唔系即制既红豆饼始终有一份冰冷既感觉,而且大热天时系呢个位置等待,难免会令人既期待值下降不少,👦🏻👧🏻都系其中之一🙈。