2024-05-08 243 浏览
今日放工,上咗巴士,因为公司附近冇乜嘢啱食,就谂住不如架巴士经过太子嘅时候落车买盒饭食。啱啱落车,就对正呢间烧腊店,我见到佢个玻璃窗挂住啲叉烧我见到佢个玻璃窗挂住啲叉烧,目测好似都唔错,所以就决定帮佢买盒饭。肥叉烧饭加粉葛赤小豆例汤,总共46.00,对我来讲都算系亲民价,因为喺我公司果头食饭,闲闲地100.00。我买外卖,重要攞翻上巴士搭车返屋企,咁我就开openrice 黎睇吓,见到大多数都系负评,我个心谂弊喇,但都要返屋企自己试下先,如果唔系真系咁差,我就帮佢写番一个食评。返到黎,首先打开碗汤先,都对办,好多粉葛,足料,冇味精,跟住再打开盒饭,都好OK,叉烧有一种孜然味(或者系香料啦),唔咸,冇过多嘅腌料,好林,唯一美中不足就系,我想食肥叉,但系呢旧唔肥,同埋盒饭里面有一督酸菜,比较开胃,下次问佢攞多啲。我上星期写左一个食评,食左158蚊嘅饭,喺好hea,好唔满足,今次就唔同,起码踏踏实实食左个饭。
2024-05-02
3 分钟 (外卖自取)