2020-06-09
近年十分流行食石烧牛呢样野,睇番之前嘅潮流,应该大概兴咗半年至一年左右?好耐冇去荃湾喇,今次见得闲所以去行吓,其实最终目的系谂住去路德围戈边扫街,不过戈边食正餐就真系比较少,所以都系要去番远少少食正餐。行到去荃湾广场附近,竟然揾到一间石烧牛店,仲要大排长龙,系名符其实嘅人气店呀。为咗令客人更了解牛肉嘅味道系点,餐厅仲突登整张牌出黎,有讲明牛肉边个部位嘅味道系点样嘅,客人就可以随心选择自己想食嘅牛肉款式。牛肉嘅种类都几多㗎,足足有6款,比较贵嘅系小牛柳同埋日本A5和牛腹,最贵戈款真系日本牛黎㗎,其他款式就分为200、300同埋400g,如果钱真系肚饿嘅话应该至少都叫300g。另外我地平时食石烧牛多数都系就咁食块牛,冇乜其他野食、野饮,呢道有5选3套餐,饭、薯条、汤、沙律同埋饮品拣3款都系讲紧加$30咋,绝对抵食!首先黎嘅系汤,就算系汤都整得吾马虎,事先店员已经有讲明汤会系三文鱼南瓜汤,见到个碗仲以为系面豉汤😂好容易会令人有错觉哈哈。饮落就知道真系三文鱼南瓜汤,三文鱼味都几明显,重点系吾腥,好清甜美味,饮得出入面都加咗几多南瓜,好健康呀。连薯条都做得吾马虎呀,开头以为会系某间连锁快餐店嘅薯
连薯条都做得吾马虎呀,开头以为会系某间连锁快餐店嘅薯条款式😂🙊原来系粗薯条,估吾到薯条都整得几好,佢地整得吾油腻,同埋食落口仲好脆身,份量就正常啦。
终于轮到主菜喇,首先叫咗份牛侧腹扒,就咁睇落已经非常大件,牛侧腹系连接牛胸同埋牛腹嘅部位。口感丰富,咬落口真系非常有嚼劲,肉汁好丰富,绝对吾会系干峥峥戈只,不过个人认为比较适合中意有咬口质感食物嘅人,对我黎讲就好似有小小偏硬。
牛侧腹扒
里面仲系粉嫩嘅颜色,好吸引呀爱牛之人必定会中意,本身牛肉嘅生熟度系1成,客人可以因应自己嘅喜爱程度喺石板上调节牛肉嘅生熟度。
另外一款主菜叫咗小牛柳,相比起牛侧腹扒,小牛柳会比较适合我多啲,之所以咁中意食系因为佢系牛肉嘅肩胛位,向来去亲啲日式烧肉店都好中意食牛肩胛肉。牛柳吾算好薄,同时可以锁住肉汁,肉质十分鲜嫩软稔,啱晒我呢啲中意啲肉软啲嘅人。由于小牛柳系少油同埋低脂肪,所以好适合减紧肥嘅人。
小牛柳