2019-11-18
在众多香港地道美食, 偶然都会谂起车仔面 ,而且 来来去去都系去返自己食开𠮶几间, 怕中伏而且车仔面可以好专业, 唔系填饱个肚咁简单。这天我们到了 观塘《B哥车仔面》, 之前经过现在终于有机会可试。 餐厅企理干净 ,仲有部大电视, 一边仲有吧台嘅座椅! 一啲都唔觉得迫喼。因为车仔面瘾发作, 唔理咁多想食就剔。我拣了幼面, 好幼细而且冇碱水味。 材料好丰富, 咖哩鱼蛋猪皮够入味唔会净系得咖哩色。 猪大肠亦好软熟,不过就偏肥𠮶种。 坊间少有嘅粉肠也有, 可惜当日售罄。卤水翼尖够晒腍! 辣腩肉和牛腩味道唔错,都系好淋好入味。 咖哩鱿鱼够爽弹! 韭菜饺和鱼皮饺则普通了一点。 鸡翼唔会炊到烂晒, 卤水味甘香。墨鱼丸和牛牛丸,每款𩠌都只有两粒, 又觉得少了一点。汤底可以选小辣或者走辣都可以, 我选了小辣。 原来会舀上 一小羹好稠嘅酱汁, 轻轻搅拌汤底即时变辣。 觉得口味比较浓和好重嘅八角味, 加多一点沙爹或者甜味会更加平衡!奇怪唔知点解冇叫每次必吃的猪红,定系卖晒?!跟餐加七蚊就有饮品,加$14 仲有特饮。咸柠七和青柠梳打, 味道唔够浓,不过够冰冻清凉, 吃那渣面真系不能缺少冻饮~屋企人分别拣咗伊
因为车仔面瘾发作, 唔理咁多想食就剔。
墨鱼丸和牛牛丸,每款𩠌都只有两粒, 又觉得少了一点。
奇怪唔知点解冇叫每次必吃的猪红,定系卖晒?!
跟餐加七蚊就有饮品,加$14 仲有特饮。
屋企人分别拣咗伊面(另加$3)同油面~ 伊面感觉好吸汤~
红肠好好味, 白萝卜好入味好甜, 配咖哩鱿鱼真系冇得输。 佢嘅菜心系超级粗壮!
泰式虾饼小食, 即叫即炸热辣辣!
通常食完车仔面会觉得好口渴, 但这里吃完回家并不特别口渴, 感觉没有强劲嘅味精或者过咸, 很赞!