2018-03-19 1612 浏览
几乎每天途经的柯士甸道一直带畀我冇嘢好食嘅印象,整整十分钟路程只有三、四间相隔甚远嘅餐厅,估唔到喺觉士道转个弯又系另一番光景。德成街好短,但两侧食店林立,各有风格。今次嚟嘅呢间cafe午市人流颇多,装潢予人悠闲写意之感,但难得lunch break,食客比起恬静似乎更珍惜畅所欲言嘅自由。厨房小小,食物即叫即制,店员忙得喘不过气来,为cafe更添一份热闹。午市选择颇多,当中韩式手撕鸡汉堡伴红菜头最具特色。面包边位烘脆,但因为够厚身,内层仍然松软。一向唔太钟意韩酱偏甜过漏嘅味道。但呢道嘅手撕鸡腌得干身,味道唔会过浓,微辣、少甜,恰到好处。即使系汉堡专卖店一般都只会用上片装芝士,当然,品质会有高低之分,但好似呢度咁用上厚身,看似由件装芝士切出嚟嘅,就真系好少见。红菜头嘅清甜为汉堡带来小清新。法式红酒烩牛肋条长通粉嘅酱汁系整道菜嘅焦点。鲜甜且带牛肉香,唔会过杰/过稀。牛肋条切得大块,但部份带筋,有点难咬开。不过相当入味,亦无overcooked。柚子醋沙律向来都系冇得输嘅配搭。沙律亦相当大份,一个人应该食唔晒。作为cafe,糕点种类比较少,款式比较传统。Dark Brownie摆盘之精致与$2

午市选择颇多,当中韩式手撕鸡汉堡伴红菜头最具特色。
韩式手撕鸡汉堡伴红菜头

面包边位烘脆,但因为够厚身,内层仍然松软。

红菜头嘅清甜为汉堡带来小清新。

法式红酒烩牛肋条长通粉

柚子醋田园沙律

作为cafe,糕点种类比较少,款式比较传统。
Dark Brownie摆盘之精致与$29价钱不成正比~Brownie 相当大块,外层烘得轻薄脆身。朱古力味浓,但dark cho嘅甘苦味仲系差咁啲,内层亦可再暖一啲。意想不到嘅系cream打得十分出色。忌廉味重,但因为冇用上太多牛油,食落口轻盈软滑,配上brownie令人胃口大开。
Dark Brownie

咖啡款式多,当中不少系特色咖啡,但用豆讲究嘅精品咖啡亦系cafe嘅主打。
我唔系「品味咖啡」嘅人,庆幸自己系一个几享受甘苦味嘅人,饮黑咖啡绝唔会叫苦连天。
Floral Garden系一份taste set,坦白讲未有道行去品评。
花香游园

两杯咖啡温度唔同,唔似连锁咖啡店一味煲热咖啡。点餐时见到其他客人嘅咖啡拉花,几乎冇撞款。

带果酸味,但唔苦涩。

呢杯相对绵滑得多。个人嚟讲希望咖啡能够再苦一啲。

玫瑰鲜奶咖啡

整体嚟讲主食、甜品比咖啡更吸引。

点餐时听到咖啡有分花香同果香,店员好用心解释,但当中唔少客人都同我一样系咖啡外行人。希望将来有啲「惜啡」之人,试试佢哋嘅咖啡,再分享吓佢哋用心冲调嘅咖啡系咪真系特别好饮~
韩式手撕鸡汉堡伴红菜头
法式红酒烩牛肋条长通粉