2014-06-05 757 浏览
其实呢间品味鲜小厨都食过好多次,堂食外卖都试过,不过就外卖多。而且我地屋企次次都净系外卖佢个水煮鱼,所以今次篇食评主要都系评佢个水煮鱼。好多人都话堂食有风味D,奈何可爱的爸爸妈妈不太喜欢外出食饭,我家姊弟又想食辣,唯有黎呢到叫个外卖解解瘾。我唔知正宗既水煮鱼系点,但系呢间舖头既水煮鱼我觉得好好味~首先佢够辣,辣得黎有D麻,麻得黎又带香,而且佢又唔会话好咸。因为我试过有D舖头既水煮鱼系好咸的,破坏晒成煲野~.~除左面头既大鱼片,个底仲有D薯粉、大荳芽、莴苣、酸菜等,其实都几多料食。唔知系咪因为我地拎到返屋企会煲返热先食,滚多两滚,D辣味更出,D料更索味。虽然我地每次都只系叫小辣,但系屋企滚两滚之后,次次都辣得好过瘾 所以唔好睇少幅相入面个汤底D色水~仲有,同老板娘倾开,佢话佢D鱼会熏左先放落去,所以冇咁易散开或者烂晒。唔知其他卖水煮鱼既舖头系咪都系咁既呢?呢头附近都有唔少舖头卖四川菜,我地都试过佢地既水煮鱼,但唯独呢间会令我地返转头帮衬。除左味道外,价钱亦系其中一个重要既原因!呢到咁大煲既水煮鱼,都只系卖$78!外面唔少舖头闲闲地都卖过百一煲,或者呢到唔似人地成条鱼咁上,只系一条大鱼既一

我唔知正宗既水煮鱼系点,但系呢间舖头既水煮鱼我觉得好好味~

所以唔好睇少幅相入面个汤底D色水~

除左味道外,价钱亦系其中一个重要既原因!
呢到咁大煲既水煮鱼,都只系卖$78!
外面唔少舖头闲闲地都卖过百一煲,或者呢到唔似人地成条鱼咁上,只系一条大鱼既一部分,但都已经够我地一家食。我地仲可以自己买料加落去煲添!
而且我地次次都会自己带埋煲去买外卖,除左环保D之外,仲可以悭埋两蚊外卖碗既钱!抵赞!

除左水煮鱼,我地都试过佢地既鸡煲,仲有干煸四季豆、干锅肥肠、炒土豆丝等小菜,味道不过不失,同埋要预左味道会系偏浓重及多油。

始终都系比较钟情佢地既水煮鱼~
2014-05-18
外卖自取