同老公睇完戏顺道去联和墟觅食,个人好钟意食定食,啱哂贪心样样想食少少的我!见到呢间叫「满屋定食」,以为系日式餐厅,原来主打日、泰、越式美食,入面多卡位,干净企理,坐得舒服。餐牌大大本图文并茂,入面超多选择包括船河、冬荫功粉面、烧肉丼、香叶甲抛饭、泰皇咖哩饭等等,order定食又可以再拣3款小食,真系有排拣,睇menu都睇咗10分钟(笑) 巨人定食 - 海南鸡饭配迷你香叶肉碎船河 $105 (跟配 定食1 类别 ABC 各选一款:冬荫功汤+南瓜脆薯饼+北海道牛乳炸脆奶)鸡饭本身同其他餐厅散叫差不多size,鸡肉够滑,油饭有淡淡鸡油香、点一点姜汁 酸辣汁,好味!再加超浓黑汤迷你船河,好惹味!仲有仲有,呢个定食可再拣 3 款小食,我拣了冬荫功汤、南瓜脆薯饼、北海道牛乳炸脆奶,好少餐厅有得食炸鲜奶,外面酥脆内面包裹丝滑鲜奶,值得推介!呢个餐份量超多,不大食的话两个人食都够饱!冬荫功海鲜蚬蚬蚬河粉 $100 (跟配定食 2 类别 ABC 各选一款:芝麻八爪鱼仔+广岛炸蚝+越式蔬菜春卷)餐厅的冬荫功粉面亦系必食之选,汤底食到青柠酸味、香茅香味、南姜辣味,加上椰酱,口感creamy。串烧亦系高质之选

串烧亦系高质之选!

烧猪柳串 $15、烧牛肉串 $16、巨人烧鸡肉串 $22

烧猪颈肉沙律 $48

白桃乳酸梳 (跟餐+$10)
冻泰式奶茶 (跟餐+$3)
餐牌有提醒地道泰茶味道偏甜,非常贴心。