2024-09-21
嚟紧秋天,开始有朋友约去户外活动,有啲约去行山,有啲话去烧嘢食,其中一个比较特别,但系我最钟意,就系约去有户外地方嘅餐厅,食下饮下嘢chill下。所以我哋今次特登先食个午饭,视察呢间朋友介绍酒吧既环境,之后再嚟happy hour。呢度户外环境真系好舒服,座位有空间感,但其实室内都好relaxing。最估唔到系酒吧嘅食物质素都咁高。🍖叫咗个彩虹虾肉沙律,排列得好靓,材料好新鲜,我最钟意系佢个dressing,系牛油汁,但系一啲都唔heavy,所以食落有好多牛油味,但又保持到新鲜嘅蔬菜既好清新。🍖龙虾汁意粉,意粉下面冇多余汁酱,所以个摆碟会好干净,但系食落仲保持超强嘅龙虾味,配合埋香煎过嫩滑嘅带子同蟹柳,轻盈又好味。🍖跟住有个偏向日式嘅牛肉饭套餐,牛肉切割份量啱啱好,非常入味,一啖一件,唔使切最方便, 上面又有椰菜花,如果普通午饭,配合埋前菜嘅沙律,个餐其实好均衡饮食feel。不过我最钟意系佢嘅甜品日式炸芝士年糕,佢哋喺上面巧妙咁加咗砂糖,哈哈,出嚟嘅效果竟然系冬甩嘅味道,特别好食。🍺菠萝嘅奶盖茶,同埋清新嘅柚子梳打,清新舒服,好似话俾我哋听要准备迎接秋天啦。