2022-10-11 325 浏览
最近ig 经常被火夫洗版,搅到我都心思思想去试吓。一入去就俾热闹嘅气氛同日系装修吸引,好似去咗日本嘅居酒屋咁。加上啲份量比较细,所以失咗控少少,两个人叫咗咁多嘢😬角瓶威士忌梳打一品麦粒味噌青瓜-叫任何酒精类饮品送嘅,味噌唔会太咸,配青瓜特别清新。海葡萄鲔鱼沙律-好大盘好丰富,除咗海葡萄同鲔鱼外,仲加咗生洋葱、海带同豆腐,鲔鱼感觉上唔系用雪藏货,一啲雪味都冇,酱汁偏日式,酸汁为主,较开胃。鲑鱼他他-味道一般,主要系我唔多中意生洋葱嘅味道,所以唔啱我食。醋鲭鱼-都系批发嘅,所以味道正正常常。枝豆春卷-香口版嘅毛豆,成条春卷都铺满毛豆,啱哂毛豆爱好者,反正用毛豆打成嘅酱汁有啲夹硬来,豆腥味较浓,我中意就咁食条春卷多啲。土手烧-炆牛筋牛腩,非常入味,好似用味噌调味,送酒一流。串烧葡萄鸭卷-估唔到都鸭肉同提子都几夹,咸甜组合,鸭胸嘅烟熏味配搭葡萄嘅香甜,味道丰富,上面有少少芥末,带来少少辛辣感。牛小肠-同韩国嘅牛肠好唔同,几乎一啲肥膏都冇,口感爽脆,隐约食到油香,一啲负担感都冇。葱卷牛舌-厚切牛舌甘香弹牙,肉汁丰富,大葱香甜清新。鸡心-少少腥味,不过可接受嘅范围,有啲韧。串扬玉子鳗鱼-炸串版鳗鱼

角瓶威士忌梳打
角瓶威士忌梳打

一品
麦粒味噌青瓜

海葡萄鲔鱼沙律

鲑鱼他他

醋鲭鱼-都系批发嘅,所以味道正正常常。
醋鲭鱼

枝豆春卷

土手烧-炆牛筋牛腩,非常入味,好似用味噌调味,送酒一流。
土手烧

串烧

上:葡萄鸭卷  下:牛小肠

葱卷牛舌-厚切牛舌甘香弹牙,肉汁丰富,大葱香甜清新。

鸡心-少少腥味,不过可接受嘅范围,有啲韧。
上: 鸡心 下: 葱卷牛舌

串扬
玉子鳗鱼-炸串版鳗鱼玉子烧,外脆内软,玉子经过油炸后仍然保持嫩滑。

酱渍鹑卵-腌咗嘅鹌鹑蛋带有咸香,中间夹咗粒小番茄,有啲奇怪。
上: 玉子鳗鱼  下: 酱渍鹑卵

樱花虾豆腐-樱花虾炸皮香脆可口,另一外脆内软嘅经典,虽然豆腐偏硬身,不过仍然十分香滑。

蟹肉牡蛎-炸蚝嘅熟度刚好,内𥚃仍然creamy,外面放上鲜甜嘅蟹肉,双重鲜味。
上: 樱花虾豆腐  下:  蟹肉牡蛎

面食
虎虾浓汤面-招牌菜之一,造型非常震撼,虎虾炸至香脆,汤底虾味浓郁,浓稠到酱汁一样,采用粗面,特别挂汁,每啖都感受到浓浓嘅虾味。
虎虾浓汤面

酒类选择丰富同埋食物唔差,上菜速度快,适合一大班朋友聚会,气氛真系好好。
2022-09-24