日前听一位四川黎嘅港漂同事讲,香港呢间连锁川菜餐厅「十二味」好正宗,就一于带无辣不欢嘅女朋友黎旺角分店试下。旺角分店交通方便,装修是正。可能因为多港漂都钟意黎食,所以听落去店员普通话水平都好高。餐厅食物选择好多,基本上你认知嘅川菜名菜都会有。以下就系我当晚点嘅食物:「细份麻辣小龙虾」:细份共有差唔多16只,由于小龙虾细细只肉唔系好多,所以我觉得每人8只呢个份量刚刚好。呢度嘅小龙虾肉质口感爽弹,而且有几只都好多膏。值得一赞系调味好出色,非常惹味!「炒四季豆」:分量好大,炒得好香,送饭一流!「麻辣田鸡」:田鸡肉结实鲜甜,而且调味够喇够过瘾,正!「川式口水鸡」:鸡肉够滑,调味同样好滋味,略嫌唔够大份,太好食唔够喉呀!「冰粉」:冻冰冰甜丝丝,作为解辣甜品一流!总结:餐厅食物质素好、选择多,加上做法正宗,系食川菜嘅好地方!

「炒四季豆」:分量好大,炒得好香,送饭一流!

「麻辣田鸡」:田鸡肉结实鲜甜,而且调味够喇够过瘾,正!

「冰粉」:冻冰冰甜丝丝,作为解辣甜品一流!

• 川式口水鸡
  • 干煸四季豆