2024-11-03 626 浏览
早排发现到哩间餐厅想试吓,但系当时迟咗一步拎位,要等成廿张枱😵‍💫,唯有放弃去其他餐厅。今次再经过沙田谂住去碰下运气,不过正值晚饭时间,预咗又系大排长龙,照去望下会唔会有机会。去到门口嘅时候,竟然一个人都无😯,可以即刻入座。坐低之后,见到枱面上嘅餐碗仲有饭......已经胃口大减🤮餐厅系手机落单,职员只系需要专心上菜 同 收拾餐枱。当我哋揾附近职员帮手换新餐具嘅时候,职员都显得有啲唔耐烦。食物上菜速度算几快,手机落单之后,食物好快就陆续送上。泰式奶茶 ($32)Thai Milk Tea奶茶可以拣热 或者 冻,甜度 同 冰量都可以调整,想口感丰富啲可以加$4加珍珠。珍珠烟韧,食落有少少甜味。餐厅好有心思,每杯饮品都会套上编织竹杯套,好有特色。可惜杯套上有啲疑似蛋汁嘅污积😥😥,未正式开始食已经对餐厅大打折扣😰泰式生虾 ($108)一份生虾有8只。虾肉爽口弹牙,都几新鲜。配埋酸辣汁同蒜片一齐食,好味👍🏻海鲜炒阔河粉 ($128)味道唔错,调味岩岩好,河粉入味得嚟又唔会太咸,亦唔会炒到好油。但系份量细得夸张,所谓嘅海鲜就系两粒虾仁同一件鱿鱼。两个人share的话,每人大约分到半碗河粉、一只虾
去到门口嘅时候,竟然一个人都无😯,可以即刻入座。
坐低之后,见到枱面上嘅餐碗仲有饭......已经胃口大减🤮
食物上菜速度算几快,手机落单之后,食物好快就陆续送上。

泰式奶茶 ($32)
Thai Milk Tea

珍珠烟韧,食落有少少甜味。
餐厅好有心思,每杯饮品都会套上编织竹杯套,好有特色。

泰式生虾 ($108)

一份生虾有8只。虾肉爽口弹牙,都几新鲜。
配埋酸辣汁同蒜片一齐食,好味👍🏻

海鲜炒阔河粉 ($128)

但系份量细得夸张,所谓嘅海鲜就系两粒虾仁同一件鱿鱼。
两个人share的话,每人大约分到半碗河粉、一只虾 同 半件鱿鱼😓
如果一个女仔食,都未必够饱。

烧罗氏虾 ($56)

我哋叫咗生虾,炒河粉有虾,串烧又叫咗烧虾。唔小心变咗全部都系🦐🦐🦐
所有串烧都系两串起,餐牌上面嘅价钱系一串嘅价钱,入到app落单就会自动计数。
烧虾好大只,肉质弹牙,虾头仲有好多虾膏,正😋

餐厅唔收加一,不过会收返每人$10茶钱。
后来上网见到餐厅由米芝莲名厨打理,整体食物味道系唔错,不过份量真系少得夸张。
同衞生方便有待改善😐
食到一半大约系8点左右,仲系晚餐高峰时间,但系餐厅已经有1/3空枱,我谂好多食客都同我一样,食完无下次。