2022-08-07 1313 浏览
一喜食堂嘅位置一啲都唔起眼。要揾到佢真系好讲缘份😂😂 不过当你见到佢,你就一定会俾佢嘅摆设吸引。超人公仔,铁甲万能侠,好多都勾起爱嘅童年回忆。当然单凭精致嘅摆设同布置,系今时今日一定唔足够。佢哋嘅餐牌选择唔算特别多,主打都系一啲传统日式菜,包括拉面,咖喱饭,仲有一啲佐酒小食,例如唐扬炸鸡,沙律等等。我哋两个人就嗌左咖喱鸡饭同埋和牛乌冬。(1) 咖喱鸡饭- 首先佢个鸡肉质感做得非常出色,你唔好见佢只颜色好似好浅色咁,其实啲鸡肉系慢煮而成嘅。咖喱汁亦都唔系市面上一般买到嘅咖喱砖,而系加咗一啲独特嘅配料同香味。米饭当然一定系选用日本米,好有日本家常菜嘅感觉🥰🥰(2) 和牛乌冬- 和牛就比较薄切嘅,对于食肉兽来讲可能未必得到满足。不过佢个汤底都系用肉骨熬制而成,再加上一啲日本葱,紫菜,以及系温泉蛋,食落去嘅感觉都令我非常满足。见到隔篱位有人嗌咗炸鸡,我都好似好吸引,不过我哋实在食得太饱啦,唯有下次再帮衬🥰
一喜食堂嘅位置一啲都唔起眼。要揾到佢真系好讲缘份😂😂

我哋两个人就嗌左咖喱鸡饭同埋和牛乌冬。

(1) 咖喱鸡饭

(2) 和牛乌冬