2009-07-27
妈妈时常睇韩剧,有时会冇野做陪佢睇,见到剧中的人食既野好似总系同我一般食的韩国野好唔同。成日都见到佢地系屋企都系食炸酱面,又或者将啲汤呀,菜呀捞埋落啲饭度,食得好滋味。听说金巴利街有一家又平又正宗的平民韩国餐厅,一于就带埋母亲大人去食。一去到已经发现到两样野同之前想似中不同。第一系原来装修都不错的,起码好光猛,好干净。虽然都系木头枱枱凳凳,但都算市市正正。第二系价钱冇我想像中咁平,每样野都要五十蚊以上,虽然已比一般香港的韩国料理平,但以佢个格局仲以为会平啲。店内的员工虽然全部都唔系好识广东话,但餐牌有晒相同编号,只需写食物编号写系张单上递畀佢就得。先讲一讲前菜三小碟,分别系泡菜、辣萝卜同酸萝卜。泡菜味道很咸,不太辣,味道不太讨好,但菜系几爽脆。辣萝卜跟泡菜一样,都系味道唔得,萝卜不错。酸萝卜就如果再酸一点儿就好了。前菜总括来说唔系太好,同埋如果多啲选择(如我最钟意的芽菜菠菜就好了)会好啲。再先来的系炸酱面。从未食过韩国的炸酱面,未知道是否正宗,但卖相似中国北方的炸酱面黑黑的,同电视中睇的一样。食落味道都好清淡,带点海鲜酱的鲜甜味。入面仲有洋葱、荀同(好少好少)的肉碎;洋葱为整碗面带来甜
再先来的系炸酱面。从未食过韩国的炸酱面,未知道是否正宗,但卖相似中国北方的炸酱面黑黑的,同电视中睇的一样。食落味道都好清淡,带点海鲜酱的鲜甜味。入面仲有洋葱、荀同(好少好少)的肉碎;洋葱为整碗面带来甜味同口感,肉碎就少得太可怜...听讲韩国的肉系好贵的,所以个度啲人好少食,但依度系香港,卖五十蚊一碗都仲咁孤寒-_-?讲番食物...个面好特别,比中国同日本的面都更烟韧,很有弹性,不错。总括来讲系不错的,但未至于好好食,当食过正宗(希望系)的韩国炸酱面就算了。
之后的泡菜炒年糕非常失望。韩国年糕同面一样又系零舍烟韧,而且形状系圆桶形,比上海年糕更好咬口。材料不错,却畀个汁糟蹋了所有事﹗个汁好甜好甜,甜到谂紧系咪当左盐系糖...。又甜又辣味道好奇怪,有点儿顶唔顺。
食完两样野之后又未饱晒,就谂住记多样野。本来谂住叫个泡菜猪肉饭,但好惊个汁会同个年糕个汁一样,最后叫左个烤牛肉饭。好快就到了,牛肉饭新鲜热辣整出来,但牛肉又系好少好少-_-。虽然系咁,味道却好好,甜度刚刚好,大白菜同红萝卜令到个饭更有爽口感。不过因为饭只不过系白饭,缺乏了饭焦香,总系觉得争左啲野,加二十几蚊要个石头锅可能会更好。
成餐饭都同想像中有所出入,但总算食到了一直以来韩剧的味道了﹗