2019-05-19 95 浏览
星期六黎到尖沙咀,突然想食餐好既开始呢个周末,之前系日本想食水产店又冇食到,决定今日食一食佢!同日本食饭一样,一开始叫杯野饮,呢到high ball酒味重,睇黎都系重手野,抵饮!一开始系沙律前菜,蕃茄去皮加上麻酱同好滑既豆腐,食落清新,好岩夏天食用!跟住叫左刺身五点盛同我最爱既赤贝!同日本出名既连锁水产店唔同,呢到刺身水准好好,海胆唔会有苦涩味同时其他鱼都好厚好鲜,赤贝一样海水味重,口感因为大只所以比较软身但同时裙边爽口!主角当然系各种水产烧烤啦,帆立贝分别叫左海胆同松叶蟹膏味,蟹膏味道比较突出,同帆立贝烧格外鲜甜。甲罗烧就叫左味增同黑松露味,黑松露味道浓厚,同蟹膏好夹,用黎捞饭更加系一绝。最后仲有鲍鱼壳烧,其实系日本好少会叫鲍鱼黎烧,所以今次试下佢,由于全程都系店员帮我地烧,所以质地烧得刚刚好,由其鲍鱼烧得好好,口感好弹牙。最后仲有个蚝锅饭,蚝味十足,重味既青椒比较少,黄同红椒比较多,食落好甜,每粒饭都有汁包住,感觉师傅几用心主理。总结系香港食水产店材料新鲜同时又有好多味道配合,比起日本食多左一啲新尝试,店员态度好好又会帮手处理食材,值得再黎!

盐柠檬High  Ball

麻酱蕃茄豆腐沙律