2008-12-24 139 浏览
 今年圣诞节又食セ野好尼?BBQ?自助餐?又或者普普通通算尼?普普通通甘食就当然唔得啦、难得一年一次今年我同个朋友都决定要食好D!  今回系我第2次系香港食鉄板焼、一入到去秋田既感觉都唔错、无论摆设同d staff都好有礼貌、比我既感觉真系好似返左去日本一様、E一点真系値得一赞。讲番个餐先、甘我地一行4个人还掂都系食紧系食好D啦、所以我地就简左『松阪4人御膳套餐』甘个套餐都好豊富架~有系沙律、龙虾、大鲍鱼、老虎蟹、A5松阪牛、炒饭、龙虾麺豉汤同炒野菜!  甘一开始就先来个我至like既《沙律》、沙律既材料都好新鲜个汁同本身既份量都好适中、真系唔错!食完个沙律之后就来左一个【伝说の型男师傅Edmond】E个Edmond师傅尼真系型得来又玩得、煮野又有heart又好食、如果10満分、我比佢9.9(减0.1系因为佢靓仔过我)、甘之后Edmond师傅就拎左其中3様菜既海鲜《龙虾》《大鲍鱼》《老虎蟹》比我地睇、唔系讲笑、d海鲜真系新鲜到无人有!睇完之后当然就系要系我地面前煮啦。《龙虾》~龙虾肉真系好爽、食落仲好有口感同鲜甜味、再加上用左龙虾本身既膏精制而成既金黄汁、真系天衣无缝好味到绝!継龙虾之

《龙虾》~龙虾肉真系好爽、食落仲好有口感同鲜甜味、再加上用左龙虾本身既膏精制而成既金黄汁、真系天衣无缝好味到绝!継龙虾之后、就到大鲍鱼出场!
《大鲍鱼》~首先型男师傅Edmond将只大鲍鱼洗干浄(鲍鱼个size仲大过我只手掌)之后慢慢将鲍鱼切片、毎一块鲍鱼既厚度都好平均、从E一点可看得出Edmond师傅功力深厚!大鲍鱼经过一番调理之后再加上少少黒椒吊味、真系好食到不得了!接住既菜式有《老虎蟹》
《老虎蟹》~系我地食品赏紧大鲍鱼既时候、师傅巳经将蟹斩件、再把鶏脾菇、日式粉丝一斉去煮、而煮法系日本最常用既蒸煮法(蒸し焼き)、个煮法既特别之处系将材料系蒸煮既过程之中、唔会比材料本身既鲜味同精华流失、一直保留系锡纸里面、味道不需多讲、一个字『正』!接着既系龙虾麺豉汤。
《龙虾麺豉汤》~这款菜式系用第一度菜既龙虾头煲出黎既,煮之前师傅用酒去焼烤过再拎去煲、所以煲出来既汤有好浓既龙虾鲜味、相比起平时饮开既麺豉汤绝対系高好多班!饮完甘正既汤之后、系时候今日既主角松阪牛出场需啦!

《A5松阪牛》:讲起食和牛我自己就食过宫崎牛、神戸牛、旦马牛、松阪牛等等、但系甘多种类之仲我始终都系钟意食松阪牛多D、真系唔知点解@@其实食和牛我个人覚得唔需要太多既调味料、简简単単用盐去吊味再去煎烤都巳经好好食!数分钟后甘经过型男师傅Edmond煮过之后、刚好4成熟的松阪牛巳经系我地面前出现、唔洗讲啦不刻数分钟既时间、我地巳经将D极品松阪牛进贡左去我地既5臓庙度!^^:师傅见我地好似有D饱、中途同我地玩下等我地消化一下、因为仲有个超级无敌特别既超人炒饭出场!

《超人炒饭》~我见师傅炒个阵时一D都唔马虎、完完全全比我见到佢既诚意、食落好有口感、个饭真系炒得好靓好香、色、香、味倶全。到LAST一道菜~炒野菜!
《炒野菜》~一个甘正既SET点可以无青菜食尼?!E味青菜同之前老虎蟹既煮法系一様用蒸煮法、菜既甜味完全挥发出来、再加上少少既炒虾米、真系好好味!
甜品》~型男师傅Edmond真好好人、私人加多几种味既ICE CREAM比我地食!

总结:由开始到最后、D staff同Edmond师傅都好有礼貌、真系比到我有一种好亲切既感覚、食野途中大家都有倾有讲好有気纷、D菜式好得之余、仲有一个好nice同好好倾又有技术既型男师傅!下次有机会一定会再来、仲要book定Edmond师傅先!美味しい料理を作っていただいて本当にありがとうございます!!特に今回客になった仆达に対して料理人Edmondの诚意をよく感じました。また今度时间があれば食べに行きますね!
老虎蟹
A5松阪牛