2023-10-05
📍#荃湾 #八月花#羊羊在荃湾#羊羊在新界中秋节刚刚过了,🐑去咗间中菜厅食饭,想分享下✌🏻之后大时大节,大家又有多个参考啦😏中秋节前日都唔算够多人食,有walk in,但最好订位啦,同埋都有套餐供应🤓餐厅位都窄,几碟菜就逼爆张枱了🫠顺带一提,叫服务员印单check下上齐菜未,叫人执嘢放𩠌,冇咩人理,有啲嬲🙂🦆茶熏鸭跟荷叶饼(半只) $198外表睇好丰富,一碟就占咗半张枱🤫鸭都有香熏味,食落都有汁💦配荷叶饼食几特别,但本身有啲咸,唔驶落咩酱了🤪🍍菠萝咕噜肉 $128酱汁酸酸甜甜,肉又大块,食落都几惹味😋不过外皮唔够脆,有啲可惜😔✨豉汁带子蒸豆腐 $128豉汁有啲多,带子鲜味都盖过了,但配埋冇咩味豆腐还好😗🌱花胶丝瑶柱泡菜苗 $138系翡翠苗,菜尾比较硬,所以好易觉得多渣,同埋草青味几浓😁花胶都有几块,食落清清地😉🥣杏汁海螺炖白肺 $298一大碗都够分8小碗,都几好饮😋杏汁味好重,最正系有汤渣跟,鸡脚重胶质又软😝🦀蟹籽蟹肉烩伊面 $138估唔到几足料,都几多蟹肉丝🫢蟹籽只佢锦上添花之用,冇咩味,主要靠上汤汁吊味😌建议尽快食,唔系冻咗会结块+面会泡到好软🥺总价钱-$1223.2 ($17/茶
📍#荃湾 #八月花
#羊羊在荃湾
#羊羊在新界
🦆茶熏鸭跟荷叶饼(半只) $198
🍍菠萝咕噜肉 $128
✨豉汁带子蒸豆腐 $128
豉汁有啲多,带子鲜味都盖过了,但配埋冇咩味豆腐还好😗
🌱花胶丝瑶柱泡菜苗 $138
🥣杏汁海螺炖白肺 $298
🦀蟹籽蟹肉烩伊面 $138
总价钱-$1223.2 ($17/茶位+$16前菜+服务费)
评分-回头草指数(🍀🍀🍀🍀🍀满分)
食物:🍀🍀🍀
环境:🍀🍀🍀
服务:🍀🍀
#hkfoodie #吃喝玩乐 #原相直出 #荃湾美食 #新界美食 #美食推介 #父亲节 #父亲节晚餐 #母亲节 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #小菜 #豉油鸡 #冬至饭 #冬至 #团年饭 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去处 #美食日记 #流量密码