2024-10-14
Lounge Hakuba (铜锣湾)Izakaya@Lounge Hakuba !!略带神秘感嘅居酒屋🏮,灯火昏昏暗暗,怀旧日式海报加点西式感觉。宠物劲友善餐厅,见到都几只狗仔🐶,大小狗仔都有。.二人套餐有11样嘢食,大部分设计好,小部分只需要2拣1。岩哂选择有困难人士😛。我哋拣咗。.除咗二人套餐,额外叫咗好有特色嘅cocktail. 眼花撩乱👀,当我哋好十五十六唔知拣边杯之际,店员拎出个盒仔,原来可以掷骰仔拣嘢饮,🫡就交比命运决定饮咩啦。.8号仔Peated Ume同 2号仔 Maple HunterMaple Hunter 好适合女仔饮,酒味唔算好重又淡淡嘅桃茶味,加果汁嘅酸酸地枫糖浆嘅甜甜地,☺️系一杯有个性又好温柔嘅酒。Peated Ume 系一杯好霸道旷野嘅whiskey. 即使加咗苦橙酒同日本梅酒,霸道嘅whiskey味系一涌而出,🥸好重好重smoky ~ .Appetizer 前菜 : 芥辣八爪鱼 + 灸烧北海道帆立贝 + 灸烧三文鱼 灸烧过的刺身多一层口感,而且有烧过的香气。.Maki Rolls 太卷 : 寿喜烧牛肉 (4件) & 牛油果忌廉芝士(4件)小太卷一口一个
Lounge Hakuba (铜锣湾)
Izakaya@Lounge Hakuba !!
灸烧过的刺身多一层口感,而且有烧过的香气。
小太卷一口一个,牛油果忌廉芝士好creamy 。寿喜烧牛肉 肉味香甜。
Sharing 逸品料理 : 唐扬炸豆腐 + 甜甜辣辣炸鸡 / 蜜糖柚子鸡翼
炸豆腐内软好香豆味。拣咗蜜糖柚子鸡翼,用单骨鸡翼更入味、外脆舖满蜜糖柚子酱,柚子清新甜甜。
Skewers 串烧 : 紫苏鸡腿肉 + 明太子山药 + 金菇肥牛卷 + 溏心蛋豚肉卷
每样一串,除咗金菇肥牛卷比较普通,其他都好有特色,出面无见过😛。最钟意溏心蛋豚肉卷,一口食哂溏心软滑加豚肉嘅肉味。
Main 主菜 : 鳗鱼炒饭 / 寿喜烧牛脊肉炒乌冬
拣咗寿喜烧牛脊肉炒乌冬,整体甜味好重,无论牛肉定乌冬都寿喜烧汁嘅甜味。
Dessert 甜品 : 乌龙茶牛奶布甸 / 吉士鲷鱼烧
乌龙茶牛奶布甸🍮超有惊喜茶味香浓奶滑,动L动L.