2023-06-20
👩🏻最近终于食到早前上过youtube channel之后爆红,次次都经过都大排长龙嘅台蔡卤肉饭啦! 今次系平日Lunch Time嚟食,都有人排队,但排咗10-15分钟就可以入去食啦!.(🌟为推荐菜式).🌟爆葱卤肉饭 (可选溏心蛋或温泉蛋) $58嚟得台蔡卤肉饭,当然要试下佢哋嘅卤肉饭啦,我哋就拣咗爆葱卤肉饭,成个碗面都铺满晒葱花,好澎湃,捞埋温泉蛋一齐食,整体会湿润啲。卤肉煮得唔错,未算系入口即融,但油花岩岩好,有台湾味道之余,配搭埋大量葱花,又唔会太肥腻,适合香港人口味!.秘制花雕麻油鸡卤肉饭套餐 $78另外我哋就叫咗个汤面🍜^_^试下,同样有推荐手指公👍🏻嘅秘制花雕麻油鸡汤面,花雕麻油鸡味香,亦都好足料,有唔少鸡件、金针菇同豆卜,卤肉饭另上。👩🏻就麻麻地花雕麻油鸡嘅味道,因为汤底会有酒味同苦涩味,👨🏽就话味道唔错,闻落都好滋补。另外上嘅小菜系类似腌菜,都好好味。.🌟肉松芝士蛋饼 $38卖相一流嘅蛋饼,味道都相当唔错,入面有拉丝芝士🧀️,仲有劲多肉松,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓饼嘅质感,厚身啲。之前都食过同一条街嘅老厝边,同样都好好食,但外皮就薄身
(🌟为推荐菜式)
🌟爆葱卤肉饭 (可选溏心蛋或温泉蛋) $58
秘制花雕麻油鸡卤肉饭套餐 $78
🌟肉松芝士蛋饼 $38
卖相一流嘅蛋饼,味道都相当唔错,入面有拉丝芝士🧀️,仲有劲多肉松,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓饼嘅质感,厚身啲。之前都食过同一条街嘅老厝边,同样都好好食,但外皮就薄身啲,大家食过都可以留言话俾我哋知钟意食边款蛋饼多啲!
总括嚟讲,台蔡卤肉饭味道都几好食,值得一试! 其实👩🏻想试佢哋嘅盐酥鸡,听讲都好正,不过当日惊食得太热气,所以无叫,唯有下次再食啦🤪!