2007-05-03
第一次去穴都系因为饮食男女介绍,抱住上去试下既心态. 但现在已成为我唯一食日本菜既地方(回转寿司除外). 我觉得一间餐厅有Alan坐阵,真系福气.佢会记得客人既名,钟意食既野.又主动介绍新菜,唔会只介绍d贵夹唔饱既野俾你,你最后唔order亦冇所谓. 穴d鱼生系极新鲜,我系从来唔会系香港食三文鱼腩,因香港既三文鱼腩点都系冇澳洲或加拿大既新鲜. 但上个月我冒险一试, 果然新鲜得可比美在外国食既感觉. 以后可以次次叫了. 亚lo入货系有眼光. 亚lo d柚子醋又好好味. 柚子醋簿切沙拉已经系我每一次都要叫既野.至于服务, 香港很多食市都系经常换人, 新人就间间都系十十下. 不过Alan既服务系唔需要怀疑. 佢做到既野佢一定做俾你. 你想食半份, 佢造半份俾你; 两个人食唔到全个蟹粥, 佢造两碗俾你; 你明天想食咩, 打电话去叫佢留俾你. 我唔知出面有几多间餐厅可以用合理价钱做到咁, 自问唔系明星, 唔系千万富豪, 出面冇咩餐厅会咁样so我. Alan既服务绝对可以去大酒店做(不过千奇唔好, 我唔想俾多5倍钱). 如果你系钟意周围揾野食既, 大家问下自己, 有几多间餐厅, 系你冒完险
如果你系钟意周围揾野食既, 大家问下自己, 有几多间餐厅, 系你冒完险仲会觉得好, 会再返转头. 我希望大家还Alan一个清白.
最后, Alan自己系尖沙咀买既甜橙, 好有heart. (我仲好怀念上星期既Uni).