2018-09-13
Green monday约朋友食斋,首次试呢间位于海防道嘅乔妃斋。原来系已故艺员苏杏旋开的餐馆,苏女士身故多年,年轻一辈未必知道系边个,印象中系大台电视剧,成日做淋善阿妈级的角色。店内装修简朴,似屋企多过餐厅。比较特别系茶介先上斋卤味一碟仔,有斋叉烧、咖喱同酸斋各两旧,俾你过下口瘾,我觉得好过酸菜花生收了4样野粟米竹笙羹,个色唔知点解咁深,味道亦和平常的粟米羹不同,系有啲怪怪地红油抄手,系我力排众议要叫,可惜最终令人失望,皮厚而且淋patpat一团粉,馅亦系一旧旧,红油得个咸字,唔辣榄角叉烧,其实之前喺阿善同埋鹅颈桥街市斋铺都食过呢味,呢度味道系ok嘅,不过用嘅面筋系好淋果只,食落似一啲好肥嘅肥叉我份人好变恋,种意食啲好瘦嘅肉,所以唔系咁钟意果种口感。全晚最高分系呢味,够镬气,炒得好香另一特色是此处收碗收碟离奇地快,只要夹走最后一旧,即刻有人黎收走个碟,可能洗碗姐姐赶收工。整体唔算突出,如果素食朋友喺尖沙咀想揾间地点方便,唔贵嘅斋铺,可以考虑。感觉上炒野比较出色。
店内装修简朴,似屋企多过餐厅。
我份人好变恋,种意食啲好瘦嘅肉,所以唔系咁钟意果种口感。
感觉上炒野比较出色。