2014-07-23
陶源有团购烧乳猪($198)堂食, 选定地点湾仔的陶源, 但见到这里的食评, 好坏参半, 有些担心.当晚准时到达, 客人不是很多, 地方寛濶, 都坐得舒适 ; 服务员服务都不错, 态度亲切; 放下心头大石~鸭舌海哲这个小食份量都多, 鸭舌爽又入味, 海哲都唔差, 爽口烧乳猪为了这个烧乳猪而来, 果然没有令人失望~微热的乳猪, 没有太多的肥糕, 皮脆, 好味; 不过4人KO 1只乳猪, 都几腻象拔蚌 $700好耐无食~有刺身及过桥 2种食法刺身象拔蚌新鲜, 切得薄, 好味!可惜刺身豉油用上中国豉油.....咸咸咸 , 盖过象拔蚌的鲜味过桥汤底超正, 用上金华火腿鸡等材料煮成, 十分浓味用来过桥食象拔蚌, 另一番风味爸爸当汤饮, 饮左大半煲~加$80 用象拔蚌胆做泡饭唔知发生什么事, 等左45分钟, 追了无数次........终于送上汤底跟过桥用的差不多, 都好浓味, 而且材料丰富; 份量多, 每人食3碗都食唔梅菜肉粒蒸介兰卖相不错, 但介兰数目少得可怜 ; 介兰只用中间部份, 而且茎部弓批了少少, 所以没有了我最怕的介兰苦涩味. 加上梅菜一起食, 甜甜的, 味道真不错这个做法唔错, 下次
鸭舌海哲
这个小食份量都多, 鸭舌爽又入味, 海哲都唔差, 爽口 烧乳猪
为了这个烧乳猪而来, 果然没有令人失望~
象拔蚌 $700
好耐无食~
有刺身及过桥 2种食法
刺身
象拔蚌新鲜, 切得薄, 好味!
可惜刺身豉油用上中国豉油.....咸咸咸 , 盖过象拔蚌的鲜味 过桥 汤底超正, 用上金华火腿鸡等材料煮成, 十分浓味
用来过桥食象拔蚌, 另一番风味
爸爸当汤饮, 饮左大半煲~
加$80 用象拔蚌胆做泡饭
唔知发生什么事, 等左45分钟, 追了无数次........终于送上 汤底跟过桥用的差不多, 都好浓味, 而且材料丰富; 份量多, 每人食3碗都食唔 梅菜肉粒蒸介兰
这个做法唔错, 下次在家试下做~ 脆皮咕噜肉
每间酒家都有这个菜, 但要煮得好味就真系唔易。 这里的菠萝咕噜肉 酱汁的甜酸比例OK; 而猪肉就好嫩、没有根,亦的炸粉唔觉好厚,味道几好! 榛子拿破伦
卖团购送的, 细细件, 一啖搞定~
味道不太甜, ok 水果
有3款, 唔错 今晚食物都不错, 服务都贴心, 只是泡饭追得太辛苦扣少少分~
可惜陶源出名食鲍参翅肚,因此餐牌选择不多, 只有几款家常菜; 如果唔系有团购, 真系好难吸引我来