2025-01-12
叫Pizza佢一定系三甲之内叫咗三款唔同嘅披萨。先讲𠮶个肉肠披萨,上面嘅肉肠切到一片片,size均匀,烤到微微焦香,咬落去肉汁丰富,搭配嘅芝士都拉丝拉到好似蜘蛛网咁,不过可能芝士放得有啲多,食多几块有啲腻。同其他餐厅嘅肉肠披萨比,呢度嘅肉肠味道算系比较浓郁嘅,但就冇乜特别嘅香料去提味,唔够层次。再睇𠮶个鸡肉芝士披萨,鸡肉嫩滑,芝士嘅奶香同鸡肉嘅鲜味融合得几好,上面嘅紫洋葱增添咗少少嘅爽脆口感同清甜,但系芝士嘅量相对肉肠披萨少咗啲,感觉冇咁丰富。同街边𠮶啲平价披萨店嘅鸡肉披萨相比,呢度嘅鸡肉质量明显高好多,口感唔会柴。最后个火腿芝麻菜披萨,火腿咸香适中,芝麻菜新鲜爽脆,带住少少嘅苦味,中和咗火腿嘅咸味,几开胃。不过芝麻菜有时会有啲老,咬落去有啲韧。同之前食过嘅意大利餐厅嘅火腿披萨比,呢度嘅火腿质感稍逊一筹,但价钱就亲民好多。总体嚟讲,呢间餐厅嘅披萨都有自己嘅特色,虽然有啲小瑕疵,但系味道都算唔错,价钱方面都算合理,值得一试。