2014-03-16
呢日行山,由乌蛟腾出发—》三亚村—》荔枝窝,得知这间店的家乡菜不错,但只在假日营业及需要预订。幸好当天经过时有旅行团预订了故有营业,我才可以大饱口福!沙头角走地黄油鸡($100/半只)个名虽说是走地,但店员说现在没有了,都是从外面购入的,但鸡肉都很滑!炸豆腐店员说这度菜是今天才有,餐牌里没有的,既然有缘,当然要试试!果然无叫错,豆腐炸得外脆内软滑,无论系点佢呢度嘅自家制辣酱或是附上嘅咸咸地嘅酱汁,都系咁正!椒盐鲜鱿($95)鱿鱼新鲜,粉桨炸得又薄又脆,味道唔会太咸,调得啱啱好,真系好食到唔停得口! 蒜蓉炒生菜($45)看似无特别,但其实系这店自家种的,故非常新鲜,又清甜!唔记得咩鱼添,时价,即场喺鱼缸度拣,即蒸,新鲜到呢,连我平时唔多食鱼都觉得好食!豉油皇炒面($50)面炒得够干身得来又唔油,正~自家制豆腐花($10)又香又滑,连彊水都系自家制,真系无得顶!
沙头角走地黄油鸡($100/半只)
个名虽说是走地,但店员说现在没有了,都是从外面购入的,但鸡肉都很滑! 炸豆腐
店员说这度菜是今天才有,餐牌里没有的,既然有缘,当然要试试!果然无叫错,豆腐炸得外脆内软滑,无论系点佢呢度嘅自家制辣酱或是附上嘅咸咸地嘅酱汁,都系咁正! 椒盐鲜鱿($95)
看似无特别,但其实系这店自家种的,故非常新鲜,又清甜! 唔记得咩鱼添,时价,即场喺鱼缸度拣,即蒸,新鲜到呢,连我平时唔多食鱼都觉得好食! 豉油皇炒面($50)
面炒得够干身得来又唔油,正~ 自家制豆腐花($10)
又香又滑,连彊水都系自家制,真系无得顶!