2017-11-02
好多人都唔知兰杜街喺边,其实就喺湾仔庄士敦道同皇后大道中间,呢条街虽然唔系太长,但都有唔少食店,又有拉面、鸡排、面店、西餐等。黎到位于中间嘅呢间泰国菜,外面嘅装修睇落都好似一间酒吧咁,比较特别系近门口位置有个开放嘅吧枱位,可以人喺餐厅里面,但望到街外情况,而家天气稍凉,吹住啲自然风都几舒适。店内灯光、装修都类似酒吧,共实占地唔大,不过喺墙上装左块大镜,几特别,令视觉效果上觉得环境好似大左一倍,几有心思。一行三人坐左喺长餐枱,都食左几款佢地嘅招牌菜,包括三味蟹、冬荫公火锅配牛颈肉、榴梿薄饼、烧大虾。1)三味蟹赛螃蟹:包括有赛螃蟹,放喺蟹盖上,蟹肉已经拆开,份量都几多架,而且蛋白都好香滑蟹钳:因为系两人份,所以有两只,蟹钳就唔算话好多蟹肉,中规中矩。咖喱蟹:大约有一只蟹份量,唔系话太大只,主要系食啲蟹脚同咖喱汁,个汁都几杰身,所以都跟左几片蒜蓉包,唔会好辣,送包一流2)烧大虾:大约每份四、五只,视乎重量,用上越南虎虾,真系好大只啊,烧得好香,每啖都好弹牙,新鲜十足3)冬荫公+特级牛颈肉:牛肉大概有八片左右,冬荫公汤味道香浓,钟意食海鲜可以拣另一款。汤底一路滚住都闻到好香,辣度唔高,容易入口
1)三味蟹
汤底一路滚住都闻到好香,辣度唔高,容易入口,渌完啲牛肉又可以饮埋个汤
4)D24榴梿薄饼:长方形,脆皮底,唔厚好薄身,食落咔咔声,里面有啲榴梿肉,好劲架阵味,钟意食榴梿嘅朋友唔好错过
菠萝冰:用真菠萝打,唔会好甜。
芒果冰:味道劲香浓,甜度适中,一定要点。
价钱黎计就唔算平,但见有唔少人都点左一个6只生蚝配一杯酒嘅餐,happy hour都系个唔错嘅选择。
而且呢条街又唔会话太嘈,可以清净啲倾下计都唔错啊!