2016-05-21 4039 浏览
事隔年半再次造访,皆因知道其用料精,做菜用心,菜式有惊喜,所以,是夜与几位食友共享美味,品味人生,更大谈饮食轶事、趣闻,好不愉快嘅一晚 。环境方面,跟上次嚟都无大变,一室黑与白,小巧水晶灯,富情调,气氛浪漫,枱椅安排阔落,予人宁静安舒,同门口旧唐楼嘅格局简直喺南辕北辙。依度无攞酒牌,所以唔卖酒,但欢迎大家携酒畅饮,免开瓶费。故此,食友带嚟香槟、白酒、红酒同享,自问并非好酒之人,但浅酌无妨 。店家主打为8道菜嘅套餐,由前菜、餐汤、第一就小主菜及甜品每类别都有两款选择,而第二道大主菜则5拣1,连埋面包篮、雪葩及花茶共8道,定价亦由所拣嘅大主菜而定($660-$698),无加一,但今晚招呼我哋嘅Ivan服务极好。只做套餐,除有效控制成本外,更可以保持质素 。事前订位亦已收到店方whatsapp菜牌嚟,可以事先同佢哋讲拣咩主菜,亦可以到时才落单又得。面包篮盛上喺一般嘅百吉包,但精彩之处喺啲酱,分别喺香草茄子酱、香草牛油及柠檬油醋。茄子酱加入香料做成,颇有印度风味;香草牛油好柔滑,当然相比其他两款酱就显得平淡少;柠檬醋酸香细致,唔呛喉,却富柠檬香 。前菜有两款选择,上次食过就知,佢哋做菜
面包篮
前菜有两款选择,上次食过就知,佢哋做菜嘅卖相好睇精致唔在讲,用料配搭都见心思。所以,无论你拣边一款前菜,都要慢慢细味当中厨师嘅心血。
柚子柠檬汁腌纽西兰蓝青口肉及吞拿鱼伴柚子沙律

一客就有3件之多,前菜而言都唔少,友人醒我一件喺试试,底层喺轻煎过嘅吞拿鱼,再上喺以柚子柠汁腌过嘅蓝青口肉,放上面仲有三文鱼籽,拼上少少沙律菜及翡翠苗,一啖过放晒入口,除味道纷陈外,吞拿鱼嘅半生熟、蓝青口嘅咸鲜,都令依道前菜变得有个性
柚子柠檬汁腌纽西兰蓝青口肉及吞拿鱼伴柚子沙律
西班牙肉肠苹果乳酪千层酥伴苹果脆片及富士苹果蓉

若非啲伴碟,真喺似甜品多过前菜。千层酥内夹有西班牙肉肠、苹果乳酪,咸、酸有序,又带点微辣,实在有趣,千层酥又焗得香脆;除面层嘅苹果脆片,底下仲有啲苹果蓉,清甜好食。
西班牙肉肠苹果乳酪千层酥伴苹果脆片及富士苹果蓉
餐汤同样喺2拣1,众友觉得个洋薏米忌廉浓汤好特别,笃定以此为选,小弟就牺牲吓,点个龙虾汤,等大家都可以两款汤品都试到。
法式龙虾汤

唔使多介绍依一款经典嘅法式餐汤,深沉而橙红嘅汤色,呷一口,口感丝滑,虾味浓郁而带点甘,印象中比起上次嚟饮嘅都无失准;而且,对比起上次,仲配上大大件嘅龙虾肉,不过,若然啲忌廉拉啲花就连卖相都攞满分。
法式龙虾汤
意大利风干牛肉,洋薏米忌廉浓汤

个名就已经够特别,原来件风干牛肉主要用晌伴碟之上,听友人讲伴点汤食,效果会好得意;至于个汤,打得柔滑,汤内有些少洋薏米,入口烟烟韧韧,整体味道不俗。
意大利风干牛肉,洋薏米忌廉浓汤
轮到第一道小主菜(Entrèe),鹅肝似乎喺众多人嘅心水,不过,若然你唔喺轻易讲出胆固醇万岁嘅人,海鲜脆卷不失喺个好选择。
香煎法国鹅肝伴三式杏甫及法国牛油包

睇见件鹅肝嘅件头,以及厚度,就知厨师几够松手,再者,煎得外脆内嫩,整富油香;上层加上杏甫莎莎,下层喺烘得脆脆嘅法包,三者一齐放入口,当中所产生嘅化学作用,真喺妙不可言。伴碟嘅杏甫啫喱,清爽甜蜜,为此道小主菜加添不平凡
法式焗海鲜脆卷

焗海鲜脆卷外型犹如巨型炸春卷,外皮松脆都不得了,入口又唔油,卷内有好多海鲜馅料,如虾、墨鱼、带子粒、蚬肉……等等,沾一点柠檬牛油汁,少少柠檬清香更添美味,唯一挑剔喺头尾两尾收口做得厚咗,影响咗少少个脆口感。
法式焗海鲜脆卷
蕃石榴雪葩

上次嚟都喺蕃石榴雪葩作间场,由于两份第一道小主菜都属味浓之物,为迎接稍后嘅第二道大主菜,一小球蕃石榴雪葩嚟清清味蕾就最好不过。雪葩蕃石榴味好突出,入口凉快,乜浓腻都去走晒
蕃石榴雪葩
卒之去到第二道主菜,餐牌共有5款选择,有海鲜、有鱼、有羊、有牛、亦有猪,务求大家都拣到自己啱心水嘅主菜。题外话,佢哋啲服务真喺做到足,好似上菜咁,由始至终,都喺做到同时上菜。
香煎虎虾及北海道带子意大利阔面,干邑香草忌廉汁 $660

件虎虾煎得甘香,啲虾肉好爽弹,大厨鎅晒背方便食用,而北海道带子厚身够肉地,柔软清甜,食得出用料有质素,绝无马马虎虎;至于个阔面好特别,较一般嘅阔面阔身,入口柔韧,挂上干邑香草忌廉汁,芳香好食。
香煎虎虾及北海道带子意大利阔面,干邑香草忌廉汁
法式红酒烩牛膝伴松露薯蓉 $660

烩牛膝不愧喺店方推介,件牛膝烩到好软腍,入口肉质好软滑,而且,好够肉香,又渗出红酒嘅香味,大家都无不大赞件牛膝正;除伴有少少精致嘅时蔬外,牛膝底下垫有好多松露薯蓉,做得幼滑又极富松露幽香!
法式红酒烩牛膝伴松露薯蓉
M9和牛配黑毛猪火腿露荀卷及喜玛拉雅山玫瑰盐 $698

友人喺食肉兽,和牛喺心底之选,和牛要求五乘熟,果然煎得恰到好处,M9级既有肉味,又有油香,质感细嫩就唔使多讲,就算唔沾啲玫瑰岩盐,同样好食;唔单单有时蔬、薯蓉,仲配上黑毛猪火腿露荀卷,咸香中有份爽脆。
M9和牛配黑毛猪火腿露荀卷及喜玛拉雅山玫瑰盐
花茶
食完主菜,来一杯花茶,目的唔单止稍稍消滞,仲可以让胃纳缓和一下,花茶嘅清幽香气亦叫人可更放松。
花茶
意大利芝士饼

既然喺花思,又点可以因循,所以,甜品之一嘅意大利芝士饼卖相亦别树一格。马卡风芝士之内,并揾唔到渗透咖啡酒嘅手指饼,取以代之喺咖啡啫喱粒。大家对此都较为两极,有人觉得好有新意,柔滑嘅芝士浆夹杂甘苦嘅啫喱粒,好有冲击感;相反,就觉得唔太夹,无咗意大利芝士饼原有嘅神髓。
意大利芝士饼
焦糖炖蛋

依一道焦糖炖蛋就嚟得大路,虽然并非法式炖蛋嘅做法,但焦糖一样好焦香沉厚,炖蛋蛋味香浓,又很嫩滑,整体唔会过甜。
焦糖炖蛋
餐厅每晚只做一转客,所以,大可以慢慢叹,我哋亦食足三个几钟,谈天说地讲过不停,真喺此「喜」彼「乐」
香煎虎虾及北海道带子意大利阔面,干邑香草忌廉汁
法式红酒烩牛膝伴松露薯蓉