2024-09-09 362 浏览
壳付原只海胆系SET入面比较直接嘅一道。食落口有种浓郁嘅海胆味,质地幼滑。不过有啲人可能会觉得太浓,但对于钟意海胆嘅人嚟讲,呢种原汁原味嘅做法就啱啱好。松叶蟹鸡汤配海胆系一个几有创意嘅组合。鸡汤本身清甜,加入松叶蟹之后多咗层海鲜嘅鲜味。海胆加落汤度,令到成个汤底更加丰富。汤嘅口感几顺滑,味道层次都几丰富,但唔会过于复杂。海胆配煮鲍鱼寿司的鲍鱼煮得几软,但仲保留少少嚼劲。海胆同寿司饭一齐食,味道平衡得几好,唔会太腻爱知县白象拔蚌同北海道粒贝配冲绳水云呢道比较清新。象拔蚌同粒贝都几新鲜,口感爽脆。水云带嚟一种独特嘅质地,有啲似啫喱咁,几特别。北海道牡丹虾配海胆系套餐入面几突出嘅一道。牡丹虾肉质结实,有啲甜味。海胆同虾一齐食,味道几和谐。呢个配搭令到成道菜嘅口感更加丰富,既有虾嘅弹牙,又有海胆嘅滑溜。北海道北寄贝寿司都系几受欢迎嘅一款。北寄贝新鲜,口感有啲嚼劲,但唔会太韧。配上醋饭,味道平衡得几好,酸甜适中。

2024-08-28