2022-05-19
入得九龙城, 十居奇九都会食泰国菜,今次就拣咗间门面几趣致嘅舖头,大大个公仔招我入去,当然要比下面啦🤣加上见入面位置都比较多,懒得等位嘅我就直接入咗去~讲到食泰国嘢有几样必食嘅菜式总会叫,Phat Thai一定系我首选。一嚟到就见到配料几丰富,有几只虾、唔少斋、好多芽菜韭菜、花生碎等。食落虾肉扎实;斋粒有咬口;鸡蛋炒得焦香;最重要系面条酸甜,唔会煮得太淋,一pat嘢咁,挤埋啲青柠汁,够晒开胃~铁板猪颈肉椰菜苗用铁板装住嘅菜好大盘,猪颈肉都唔吝啬,未食已经闻到好香好惹味。食落椰菜苗爽口唔老,马拉盏味都几出,辣辣地,仲几有镬气添~猪颈肉肥美适中,好香口,正!虾饼虾饼系好传统嘅通窿形状,大大份好有重量,同朋友两个人叫咗碟细嘅,总共三旧,餐厅再对半切开,共有六件,多几个朋友仔分享都可以~每人基本上食一旧都觉得够🤣炸得几脆身,唯独是入面唔够爽弹,不过好在有虾味,加上泰式辣酱一齐食,系唔错嘅小食!另外仲叫咗几款串烧,牛舌、鸡肉、鸡全翼、猪肉,每款都烤得好香,而且唔会好细件,全部都冇过火又唔会老,会想再试埋其他!
泰式鲜虾炒金边粉
铁板猪颈肉椰菜苗