2024-09-08 300 浏览
最近都喺九龙湾出没 呢间餐厅环境光猛 上次嚟过坐得几舒服 同朋友再试多一次 今次可以叫多啲𩠌试下😬二人同行 $238卤味「台湾至尊」有鸡翼 黑轮条(鱼卷) 冻豆腐 鸟蛋(鹌鹑蛋) 大豆皮 空心菜(通菜) 王子面 (+$1)除咗鸡翼略嫌卤得唔够腍身 其他我都几钟意🫰🏻 通菜卤得刚刚好 上一次椰菜反而煮过龙🧐平时重口味嘅我 食咗两次 都觉得呢度嘅卤水偏咸 两次食到最尾都颇难受🥹 值得一提嘅系 佢地嘅辣椒油好香💕 可以问职员拎蜂巢牛肚「古早香菇卤肉酱」拌手工乌龙面蜂巢牛肚卤得唔错😋 入味之余 有咬口 乌龙面粗身Q弹 好大碟 香菇卤肉酱就唔系好食得出😂 反而麻油味好香 佢嘅日式萝卜及红姜有记忆点 几开胃啖啖肉盐酥鸡配山葵酱拼脆炸粗薯条 (+$8)盐酥鸡份量都几多 啖啖肉 可惜无任何经典/特别盐酥味🤯 就系单纯炸鸡粒😞炸物炸得干身 状态唔错冷泡白桃乌龙大大包茶包 香浓清新 送走油腻感 推荐💯台味奶茶 加珍珠 (+$5)台味奶茶系唯一比较淡嘅项目 无茶味 比较似旺角街边小食店卖嘅廉价奶精奶茶 失望👎🏻珍珠系无糖煮嘅 欣赏奶油芋泥、肉松、起司葱抓蛋饼$62经典手抓饼加上鸡蛋 煎得香脆 唔错🫡 切起有

二人同行 $238
卤味「台湾至尊」
值得一提嘅系 佢地嘅辣椒油好香💕 可以问职员拎
卤味「台湾至尊」

蜂巢牛肚「古早香菇卤肉酱」拌手工乌龙面
蜂巢牛肚「古早香菇卤肉酱」拌手工乌龙面

啖啖肉盐酥鸡配山葵酱拼脆炸粗薯条 (+$8)
炸物炸得干身 状态唔错
啖啖肉盐酥鸡配山葵酱拼脆炸粗薯条

冷泡白桃乌龙
大大包茶包 香浓清新 送走油腻感 推荐💯

台味奶茶 加珍珠 (+$5)
珍珠系无糖煮嘅 欣赏

奶油芋泥、肉松、起司葱抓蛋饼$62
经典手抓饼加上鸡蛋 煎得香脆 唔错🫡 切起有6大旧 几抵食 芋泥大大条 好大方 同时都几甜 芋头味唔突出🫠 饼上面嘅酱油加埋肉松起司嘅咸 同芋泥嘅甜 将味觉推向两个极端🤷🏻‍♀️
奶油芋泥、肉松、起司葱抓蛋饼

评分 (🌕🌕🌗:正常)
性价比:🌕🌕🌑🌑🌑
味道:🌕🌕🌕 🌑🌑
服务:🌕🌕🌕🌕🌑
价钱:🌕🌕🌕🌕🌑
卖相:🌕🌕🌕🌑🌑
环境:🌕🌕🌕🌕🌑
结论: 份量满意 可惜大部份都偏咸 调味可以控制得更好 畀咗两次机会 有得拣未必会再嚟噜

⛺灯笼卤味 (德福广场)
📍九龙湾伟业街33号德福广场1期1楼F23号舖

🔖
#fml_kowloonbay
#fml_noodles
#fml_taiwanesecuisine

🧲
#灯笼卤味 #香港灯笼卤味
#九龙湾 #九龙湾美食 #九龙湾餐厅 #九龙湾食乜好
#Kowloonbayfood #Klnbayfood #hktaiwanesefood
#hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hongkongfoods #hongkongfoodguide #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn
2024-09-08
午餐