2024-10-26
小鱼儿 Little Fish📍铜锣湾波斯富街24-30号宝汉大厦1楼近排秋意来袭,又系时候食返啲热辣辣,㷫烚烚嘅嘢。除咗打边炉之外,我同朋友最钟意食嘅应该就系鸡煲啦。近排食过高水准嘅鸡煲,一定要数到小鱼儿,绝对有质素保证嘅川菜餐厅! 💰$23盐烧鹌鹑蛋 🥚孜然口味嘅盐烧鹌鹑蛋,卖相似足一串咖喱鱼蛋,真系好少地方有得食。鹌鹑蛋唔会烧到好干,蛋黄味道浓香,孜然粉更添惹味,记得趁热食啊! 💰$70椒盐鸭血 🧆椒盐豆腐、椒盐鱿鱼、椒盐猪扒,呢啲大家食得多,都食得厌嘅时候,不妨一试椒盐鸭血!厨师将鸭血切成细小方粒,裹上面衣炸香后洒上椒盐,保留鸭血嘅滑顺,同时做到外脆内软嘅口感。一口一件嘅椒盐鸭血令人上瘾,爱食鸭血嘅朋友必定要试试。 💰$63食肉兽 🍖第一次喺小鱼儿食冒菜,净系汤底都有接近10款选择,连主食都有五款,亦可以按个人口味调整辣度同配菜等等,非常高自由度!我哋拣嘅呢款食肉兽有五花腩、牛肉、鸡肉、猪肚同娃娃菜,汤底选配暖身胡椒汤,再搭配土豆粉做主食,BB辣嘅口味刚刚好,同浓味胡椒一齐食都唔会觉得太辣。所有肉类其实都煮得相当入味,亦好腍身,索晒汤底嘅胡椒味。当中,猪肚系最好食嘅,因为爽爽哋
📍铜锣湾波斯富街24-30号宝汉大厦1楼
💰$23
盐烧鹌鹑蛋 🥚
💰$70
椒盐鸭血 🧆
一口一件嘅椒盐鸭血令人上瘾,爱食鸭血嘅朋友必定要试试。
💰$63
食肉兽 🍖
所有肉类其实都煮得相当入味,亦好腍身,索晒汤底嘅胡椒味。当中,猪肚系最好食嘅,因为爽爽哋,无腥臭嘅猪肚味。土豆粉比红薯粉更软糯爽滑,不失为一个好选择。
💰$288
极品鲍鱼鸡煲 🥘
小鱼儿嘅重庆口味嘅鸡煲,味道既有辣香,又有麻香,即使叫BB辣同BB麻都可以品尝到鸡煲嘅辣、麻、香!今次我哋拣嘅鸡煲仲多咗4只鲍鱼,味道比净食鸡煲更有层次,整体更加丰富!
鲜鲍口感爽弹,自身鲜味十足,配上浓郁酱汁,变得份外惹味!鸡肉依旧鲜嫩多汁,皮下脂肪唔多,两人食半只份量刚刚好!