琴日终于有机会去到传说中嘅六安居,其实以前就成日去莲香居食早茶,一直念念不忘😋后嚟先知佢重新装修仲改埋名做六安居😯但好在原班人马都喺度,味道都冇变,梗系即刻叫埋老友一齐去打卡啦!!✨一入去,就好似穿越返去老香港嘅茶楼。装修虽然新咗,但依然保留咗好多复古嘅元素,比如𠮶啲木制嘅桌椅、墙上嘅老香港街景画,每一个细节都充满住怀旧嘅味道👀。店入面坐满咗本地嘅阿公阿婆,佢哋悠闲噉坐喺度,一口茶🍵、一笼点心🥟,成个场面烟火气十足,真系好有 feel,感觉时间都慢咗落嚟~⏳呢度嘅点心依然保持住传统嘅🛒手推车形式,超有特色!阿姨推住d点心车仔喺枱同枱之间行来行去,如果见到心水嘅直接截停阿姨就可以直接落单,超方便!纸单盖章嘅方式都好有仪式感,就好似将传统嘅茶文化一笔一笔印落心入面!📝每样点心都好值得一试,真系传承咗老香港茶楼嘅精髓!去呢度食嘢一定要注意,因为人实在太多啦,所以要守实张枱等位!唔好唔记得烫碗筷啊,呢个可系老港嘅传统,做咗先有𠮶种地道嘅感觉啊嘛~😻😻