2017-09-29
素食店「悠蔬食」有咗九龙店,嚟光顾就方便好多,约咗表哥食晏,几间餐厅俾佢拣,估唔到佢对素都有兴趣㖞,可能我同佢讲过依间唔喺一般斋铺,啲素菜做得精致有心思,又够健康,所以,佢就拣依间嚟一试。大概年初嚟过一次食晚饭, 𠮶次喺老婆嘅生日饭,事隔一年都无,环境当然无乜点变,所以,就唔多介绍,贴一、两张相就一目了然。午市,有散点,亦有套餐,当然套餐计起嚟划算一点,一客午餐就包咗前菜、汤品、主菜及饮品,主菜共有6款,定价都喺$88-$108,而甜品就要加钱加配。韩风芦荟柚子蜜落单后先嚟嘅喺饮品,表姪女嘅韩风芦荟柚子蜜应该喺现成食材沟成,应该无乜惊喜嘅吧!但还好喺柚子蜜清甜,不过,芦荟就少咗啲。咸柑桔蜜表哥拣嘅咸柑桔蜜比较有个性,深沉嘅色泽,令啲咸柑桔好似有种药到病除嘅感觉,佢话饮落咸酸味好出,但似加咗蜜糖,所以,唔会酸到死。芒果菠萝清凉特饮 +$30我就见枱边有个介绍牌,介绍其夏日限定特饮,其中一款喺芒果沟菠萝,完全喺针对我嘅弱点,所以,点一杯嚟试吓。原价要$40,跟餐都要补$30,而杯嘢入果坚纯果汁喇,因为唔单味道浓郁,口感杰度较强,亦饮到丝丝果肉纤维。不过,可能顾及客人健康关系,唔喺好冻,如果
我就见枱边有个介绍牌,介绍其夏日限定特饮,其中一款喺芒果沟菠萝,完全喺针对我嘅弱点,所以,点一杯嚟试吓。原价要$40,跟餐都要补$30,而杯嘢入果坚纯果汁喇,因为唔单味道浓郁,口感杰度较强,亦饮到丝丝果肉纤维。不过,可能顾及客人健康关系,唔喺好冻,如果冻啲相信更爽。
随后,好快就有得食,先喺沙律,睇到色泽鲜艳,更有大量红菜头及藜麦,未食都觉得健康啦,淋上香浓自家调嘅柚子意大利黑醋汁,酸爽好食,为今次午餐打开胃纳。
藜麦鲜蔬沙律配鲜柚子意大利黑醋汁
餐汤有中有西,小弟就拣个忌廉汤,因为觉得新鲜感十足,色泽带淡青绿,质感较杰身,但味道特别,青豆、薯仔重质感,薄荷就令个汤变得轻盈啲。
虽然喺素汤,无肉更无味精,但够老火,又足料,个汤一啲都唔会淡而无味,仲入口清润鲜甜。
主食先嚟知叻沙,始终喺素,跟正式嘅叻沙仍有少少差别,但汤底微辣带有层次嘅香料味,相当不俗。面条幼滑,仲伴唔少配料,而蒟蒻及秋葵炸得香脆不腻。
件吉列菇扒非常有睇头,大大件,又炸得金黄,入口酥脆到不得了,亦无话食落一口油,口感有啲烟烟韧韧,菇味却唔算好重;菜饭饭粒软熟,既有菜,更加有菌粒,口感丰富 。
吉列菇扒配上海菜饭
依道炒饭炒得出色,炒得爽口,味道唔单调,喺嫌无乜菠萝,突出唔到主题;而腐皮卷嘅得意,做到成条卖蔗虾咁,入口香脆有豆香。
泰式凤梨鲜蔬炒饭配香脆腐皮卷
最后都加配两款甜点,先喺件千层班戟,睇都睇到做得层次幼细,层层都喺薄薄涂上朱古力忌廉,食落饼皮软绵,忌廉柔滑,好食。
咖啡朱古力千层班戟
意属山梨白桃雪葩,不过无货,只好试吓柚子雪葩,其实味道一啲都唔差,柚子味浓郁,仲有唔少果肉,雪葩入口冰凉清爽,饱餐一顿嚟食有种清滞感。