2024-09-04 341 浏览
中午去到金钟,谂住试一试力宝轩饮茶食饭,听人讲得多,今次都系第一次,入到去服务员态度很好,很快要找到一个舒适的位置坐低,谂住简单嗌几个点心,点知点心好有特色,例如带子海皇饺,面头有带子,入面有鲜虾,外皮绿色,感觉已经很清新,食落很鲜味。上海小笼包也是满满的汤汁,鲜嫩的猪肉,极鲜甜。我钟意食炸嘢,就买咗炸奶皇包和烟鸭胸咸水角,果然冇失望,奶皇包外脆内软,仲要流心,不过记得摊冻少少先食,一啖咬落去其味冇比。另外咸水角也很惊喜,外皮唔会好厚,非常多馅料,满满的一口就是满足。另外点了一个小食手撕鸡配海蜇,又好香嘅麻油味,海蜇爽脆而且细长,唔会碎碎的。好似食冷面一样的感觉。再加咗一个煎蚝饼,超多蚝仔🦪,有蛋的脆边也有蚝仔的软心。非常配合,一啖一口,非常可口。以为简单的一个午餐,原来都可以有意外的惊喜,下次真系想再试吓其他点心。

• 炸奶皇包