2024-01-04
今日同屋企人黎食潮州菜,揾到呢间装修靓靓既,环境好唔错,仲有好多特式菜式添!先黎一个冻马友鱼,呢碟冻马友鱼摆盘精致,色泽清新,每一片鱼肉上面仲点缀咗少少酱料同小小嘅绿色香草,令人食指大动😋。鱼肉切得均匀薄身,半透明嘅质感透着一种新鲜感。马友鱼自身带微微嘅海水味道,肉质结实又爽口,入口时那种独特嘅鲜甜立即在味蕾之间爆发开嚟🐟。冻处理嘅鱼肉令人感觉清爽解腻,食落去冰凉凉,特别适合炎炎夏日。而且,冻马友鱼保留咗海鲜应有嘅新鲜与纯净,唔需过多嘅调味,搭配简单嘅酱油或芥末,唛口感就一流🌱。这种细腻贴心嘅前菜,不单止让人的口腔中充满了海洋嘅味道,更令整个用餐过程添上一份期待同享受👍。呢道菜嘅鲜嫩滋味,散发出来嘅唔止系食物本身嘅美味,更系对烹饪手艺嘅一种赞歌👏。不论何时开始品尝,冻马友鱼都能即时提振食欲,为一场美食之旅揭开完美嘅序幕✨。整体而言,这道冻马友鱼确实系教人难忘,令人随时想再品尝一次嘅佳肴🌟。之后再黎一个普宁虾多士,虾多士炸得比一般唔同,虾胶丰满爽弹,鲜甜味美,多士就超级松脆,加埋一块紫苏叶,薄薄一层既酥皮包住成件虾多士,点少少酸甜酱咁食,味道更丰富(=^x^=)另外黎多个炸点心,芋茸香酥
呢道菜嘅鲜嫩滋味,散发出来嘅唔止系食物本身嘅美味,更系对烹饪手艺嘅一种赞歌👏。不论何时开始品尝,冻马友鱼都能即时提振食欲,为一场美食之旅揭开完美嘅序幕✨。整体而言,这道冻马友鱼确实系教人难忘,令人随时想再品尝一次嘅佳肴🌟。 之后再黎一个普宁虾多士,虾多士炸得比一般唔同,虾胶丰满爽弹,鲜甜味美,多士就超级松脆,加埋一块紫苏叶,薄薄一层既酥皮包住成件虾多士,点少少酸甜酱咁食,味道更丰富(=^x^=)
另外黎多个炸点心,芋茸香酥鸭,就咁睇以为系简单既芋角,但咬开除佐食到芋泥,仲食到鸭肉,口感都系好松软软绵,外皮就超松化,芋头味劲浓,但都唔会食到好济好饱,味道相当好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
最后食埋最高级既红烧翅,一碗既红烧翅系一人份,好稠好浓,鱼翅好足料,真系食到有一梳梳既鱼翅,好香浓既味,食到少少既胶质,口感好好(´▽`)