2023-08-01
山系一间以omakase 为主题嘅日式餐厅,餐厅以木系嘅装修为主,带比人一种既精致又舒服嘅感觉~ 餐厅更设有面向马场嘅露台,我地当日去到嘅时候已经傍晚,order 咗以山系季主题嘅山之御膳set~😍<前菜>前菜一共有三款,以木盒嘅形式呈上~ 由左手边开始系 (1)北海道毛蟹,蟹棒嘅味道鲜甜多汁,而后面亦都用咗蟹肉同蟹膏mix 埋一齐,面头放上咗柚子啫喱,味道唔错; 中间𠮶款(2)系北海道昆布森生蚝,入口既肥美又creamy,面头放咗啲辣椒萝卜蓉同柚子皮系面,感觉清甜多汁;最右手边系北海道帆立贝,两边都用秘制酱汁微微香煎过,而且底下放有带咸味嘅昆布~ 😊<蒸物>虾夷鲍鱼配搭住师父自家制嘅肝酱,弹牙而且美味;宝塔西兰花同菇类放咗系下面,西兰花好清甜有啲surprise~ 😉<云丹盛海胆>轮到其中一款最signature 嘅菜式就系云丹盛海胆,用上白色大碟同烟雾制作出既精致又前梦幻嘅感觉;上面放咗五款唔同品种嘅北海道海胆,staff 建议由加上开始逆时针开始,由淡味去到浓味开始品尝~ 五款海胆上面放有唔同嘅toppings带出海胆嘅鲜味~🤗
<前菜>
<蒸物>
<云丹盛海胆>
<季节刺身>
刺身一共有四款,第一款系 (1) 鲈鱼刺身薄切配上柚子酱汁,柚子酱汁味道清新,配合埋鲈鱼刺身一齐食都几夹~ 第二款系 (2) 北海道帆立贝配汁煮石八爪鱼,帆立贝面头放在雪盐令到佢鲜甜嘅味道更加突出~ 第三款系(3) 𫚕鱼刺身,呢道菜用咗七种木糠烟熏,所以烟雾出黎嘅效果都几浓密~ 最后一道菜就系微微烧过嘅拖罗~ ☺
<锅物>
今次嘅锅物系鳕场蟹配昆布汤~ 昆布汤清甜美味,底下亦都放咗啲菇菌类~ 鳕场蟹亦都好希鲜味~🤩
<雪葩>
柚子味雪葩带有甜甜嘅味道,感觉清新~😇
<烧物>
甘鲷立鳞烧微微煎香过,鱼鳞变得非常香脆而且鱼肉依然保持嫩滑嘅口感,底下亦都配上忌廉黑松露酱汁~😆
<天妇罗>
日本小青椒、目光鱼同日本蕃薯天妇罗,外层香脆而不腻,旁边嘅抹茶盐可以带出鲜味~☺
<食事>
稻庭乌冬配上北海道大闸蟹黄蟹膏,餐厅亦都为呢道菜准备咗三款唔同年份嘅意大利陈醋,令到成个鸟冬都开胃美味~😳
<甜点>
芒果拿破仑外层酥脆而入面夹住云呢拿雪糕,呢道甜品用作结束今次omakase 非常满足~ 🥰
整体感觉
店员好友善而且食物质素好高,绝对会想再黎呢间餐厅~ 🤩