铜锣湾登龙街距离地铁站8分钟,位于内街位置感觉系一间非常细嘅小店,而每次嚟到都好满人,不过唔系太多人嚟到,其实一两个人都好快入到去食嘢。每次嚟到都必点口水鸡套餐,一定要转刀削面,因为佢个药膳汤真系非常之香浓,食过系会非常之挂住佢,同埋喺铜锣湾可以用呢个价钱食到一碗面,仲有口水鸡可以食,可以话系非常抵食!口水鸡唔会好辣,不过口水鸡系带骨嘅口水鸡。另外佢嘅狮子头系非常之出名,一碗面有三粒好大粒嘅狮子头,非常香浓柔软,入面充满肉汁。刀削面系人手整,每一块厚薄都唔一致,食落特别有口感,面食落亦唔会好「粉」,系弹牙爽滑嘅面质,配埋药膳汤,夏天食真系会出晒汗,但真系会挂住佢每个星期都返嚟食佢几次。杯豆浆亦都系好香浓,可以叫热或冻,食碗咁热嘅面,我多数都会叫番杯冻豆浆!

口水鸡唔会好辣,不过口水鸡系带骨嘅口水鸡。
2023-05-15
  • 麻辣口水鸡刀削面