2024-11-10
今日傍晚时份行经铜锣湾百德新街,见到呢间日式小店「赤」,本著试新嘢嘅心,走入去探店试菜。餐厅装修充满著日式居酒屋风格,放满清酒樽的一幅木架墙十分吸睛。🍢 鲜蔬菜条每到日本居酒屋,例必有嘅蔬菜条,分别有红萝卜条、青瓜条、芹菜条和椰菜片,配埋日式面豉酱,够晒清爽滋味。🍢 味醂鱼干呢个味醂鱼干烤到啱啱好,唔会太干太硬,食落重好juicy添,配埋沙律酱,味道一流。🍢 鸡翼呢串鸡翼有2只,烤到外皮金黄酥脆,而里面啲肉质重保持到鲜嫩多汁。🍢 豚肉荔枝卷豚肉经盐烧后,表面微焦,里面加埋果肉饱满多汁嘅荔枝肉,劲好味。🍢 芝士年糕芝士年糕烧到外皮少少硬,但内里够晒软糯Q弹,芝士奶香味浓郁,配埋脆口嘅紫菜食,层次感极丰富。🍢 柚子胡椒猪腩猪腩肉加入咗柚子胡椒,经烤烤后散发出迷人嘅柚子果香,使到口感更加清新宜人。🍢 日本长崎鸡胸软骨鸡胸软骨的软硬度适中,不会太硬,也不会太软失去口感,而肉质够鲜嫩,不会有干柴的感觉。🍢 白鳝白鳝烧到外皮够咸香脆口,而里面嘅鱼肉重好细腻。🍢 菠萝烧烤后嘅菠萝微微焦黄,一口落去啲菠萝汁标晒出嚟,够晒香甜多汁。🍢 烧岩手县生蚝岩手县生蚝肉质饱满,口感滑嫩,配合埋味噌,令生蚝增添咗一
🍢 鲜蔬菜条
🍢 味醂鱼干
🍢 鸡翼
🍢 豚肉荔枝卷
🍢 芝士年糕
🍢 柚子胡椒猪腩
🍢 日本长崎鸡胸软骨
🍢 白鳝
白鳝烧到外皮够咸香脆口,而里面嘅鱼肉重好细腻。
🍢 菠萝
🍢 烧岩手县生蚝
岩手县生蚝肉质饱满,口感滑嫩,配合埋味噌,令生蚝增添咗一份醇厚嘅酱香味。