2021-12-06
又喺一个星期五,系出街揾食的日子。行过铜锣湾,忽然谂到已经好耐冇食川菜,即刻上OpenRice睇吓有乜嘢介绍,见到呢间川满居食评几好,咁啱又喺附近,就上去睇一睇有冇位。咁好彩我哋到的时候啱啱有人埋单,咁就俾我哋攞到位坐低喇。平时食川菜我哋多数会拣烤鱼,但系今晚就想食第啲嘢。餐牌上嘅选择唔算太多,但系比较出名嘅菜式都有。老公话好肚饿,所以我哋嗌咗一个水煮鱼,一个孜然羊肉,半只片皮鸭。老公系个需要淀粉质的人,所以最后仲加咗个羊肉炒面。水煮鱼一上枱我就知道大剂,咁大碗嘢一定食唔晒。水煮鱼用嘅系鲈鱼,份量非常多,鱼肉非常甜美鲜滑。配料方面有芽菜,云耳,金针菇,同芹菜,垫底仲有甚多薯粉,早知喺咁就唔需要再叫个炒面。跟住上嘅系孜然羊肉,仲跟埋六块么么皮。孜然一向系我非常喜欢的调味料,呢碟羊肉亦都炒得非常有镬气,我会强烈推介俾钟意食羊肉的人。接住上嘅系半只片皮鸭。谂唔到半只鸭嘅份量有咁多,跟埋仲有十块么么皮。片皮鸭嘅味道唔错,啲么么皮亦都做得非常之薄,比其他嘅餐厅做得好。其实我哋今晚叫嘅两个𩠌都有么么皮,系我哋嘅失策,加上每一个𩠌嘅份量都好多,四个人食我觉得都足够。上羊肉炒面时,我已经饱到食唔落,所
上羊肉炒面时,我已经饱到食唔落,所以净系食咗一啫面叫做试味,真系佩服老公仲可以食到两碗面,其他嘅就打包攞返屋企。
虽然系即兴嘅决定,但系我对呢间餐馆嘅食物非常之满意。仲有一样嘢要讲嘅就系佢哋的服务非常之好,睇得出系非常之有心将餐厅做好的年青人。价钱方面亦都非常老实,坦白讲,我哋今晚叫嘅四个𩠌足够俾四个人食,所以喺间CP值高嘅餐厅,喜欢食川菜的朋友不妨去试试,话唔定都似我一样有个意外嘅惊喜!