2024-10-23
1976 浏览
大家知唔知道寿喜烧有分关东同关西风呢?我个人就比较钟意食关西风😍,因为可以食到牛肉既香味,关东风既感觉就似打边炉多D。听讲铜锣湾最近新开左一间关西风既寿喜烧,而且系用北海道既十胜牛,所以我即刻黎试下先😋。餐厅装修以红色为主,入到去都觉得好有风味。有三个套餐可以拣,套餐包括前菜、蔬菜、兰王蛋、十胜牛、日本米饭/赞岐乌冬同埋甜品。而牛肉既份量会再分为120g同180g。餐厅入面仲有牌仔教大家点样煮寿喜烧,好贴心!🟠特选肩胛寿喜烧套餐(180g)首先会有两碟开胃前菜,分别系有青瓜海带同埋青瓜鸡丝。搅好左兰王蛋之后,就可以先以牛脂膏烧热个锅,再倒寿喜烧汁,之后就可以开始烧啦。肩胛牛既油花无肉眼咁丰富,但牛肉味一样香浓,而且肉质好滑,我觉得呢款已经好好食😋估唔到北海道十胜牛都咁好食呀❤️🟣极上肉眼寿喜烧套餐(180g)肉眼既油花相对丰富,但又唔会过份肥腻,食到最尾都唔会觉得好济。而肉眼比较大块,口感札实,好满足。想赞下个寿喜烧汁好出色,唔会太浓,因为太浓既话去到最后会觉得好咸,我觉得餐厅调得非常好味😍而蔬菜拼盆份量好多,加埋弹牙既赞岐乌冬,食到好饱。最后仲有黄豆蕨饼同抹茶蕨饼,口感唔会太厚粉。🔵饮
🟠特选肩胛寿喜烧套餐(180g)
🟣极上肉眼寿喜烧套餐(180g)
🔵饮品
我地叫左乌龙茶同Sapporo生啤,啤酒杯系零下-30℃的雪柜冷藏,所以一饮既时候会饮到一层薄薄既「啤酒冰雹」,非常凉快。而啤酒温度长期处于低温状态,可以保持到口感。一路食寿喜一路饮酒,可以感受到冷热交替既感觉😍。