2023-03-11 18 浏览
呢间铜锣湾嘅日式餐厅午市有做omakase set 有几款可以选择 我地拣咗山set⛰️ Menu都有简单介绍有鱼 海の幸同埋蟹嘅1️⃣前菜毛蟹柚子酢呢个使用咗北海道毛蟹 蟹脚部分冇调味 食落口清甜啲 蟹味几突出🦀 后面嘅部份系师傅将蟹身蒸咗再拆啲蟹肉出嚟 呢啲蟹肉再同蟹膏混合而成 面头仲有清香嘅柚子啫喱🍊日本产蚝雪见啫喱用咗长崎嘅真蚝 新鲜嘅蚝唔需要太多调味本身已经好鲜甜 师傅喺底加咗片紫苏叶 面头再有青柠啫喱 红叶蓉同埋青葱 颜色几鲜艳🦪 3️⃣刺身鲔腹三点刺身包括有赤身 中拖罗同埋大拖罗🐟 先会上咗赤身同中拖罗 摆盘特别靓💫 会有烟飘出嚟㗎 最后一道刺身 会有师傅递上 使用咗炙烧咗嘅大拖罗 师傅介绍用呢个方法嘅筋会更加少 而且食落唔会太油腻☺️ 又可以满口油香4️⃣蒸物帆立贝真薯茶碗蒸呢个茶碗蒸有好多层次 首先系面头最吸引嘅炙烧帆立贝同三文鱼子 下面仲有一层蟹芡 用咗新鲜蟹肉同埋鲜海苔制作而成🥄 中间嘅部份系日本蛋 仲有香菇 白果同埋鱼蛋喺入面 我觉得最特别嘅系最底层嘅长芋 虽然就咁食长芋冇乜味道 但系配埋上面嘅蟹芡真系唔错🥚5️⃣主食烧虎虾配海胆忌廉汁伴米通师傅特制嘅海胆忌廉汁配即炸米通 好香脆
1️⃣前菜
帆立贝真薯茶碗蒸
帆立贝真薯茶碗蒸
5️⃣主食
烧虎虾配海胆忌廉汁伴米通
师傅特制嘅海胆忌廉汁配即炸米通 好香脆 烧虎虾肉弹牙 切开上更方便🤣
烧虎虾配海胆忌廉汁伴米通
6️⃣精选寿司8贯 小卷1条
我先试咗呢四款渍物 有荞头 牛蒡 蒜头 同埋自家制姜😮 荞头爽口开胃
八款寿司分别系
地金目
鲭鱼
拖罗蓉卷物
7️⃣味噌汤
呢个汤嘅用具都好靓 入面嘅味噌汁都会太咸 入面仲有山椒同京葱丝🫑
味噌汁
甜品
日本士多啤梨拿破仑 呢个系由世界大奖嘅酥皮焗成 真系好酥脆 店员建议我哋先食面头嘅日本士多啤梨 再逐层食拿破仑酥皮🍓 两层酥皮中间仲有椰子味雪糕🥥 食呢个甜品真系大满足呀
日本士多啤梨拿破仑
饮品
有咖啡或者绿茶可以选择☕️ 我就嗌咗杯Latte试吓 咖啡配埋件拿破仑 真系一个完美嘅ending啊🥰
Latte
食完之后店员仲同我哋介绍呢间餐厅有露台位置 可以同朋友打卡影相添啊🤪 有棵靓靓嘅樱花树🌳
用餐时段