餐厅: Sushi N
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
前排同朋友去咗铜锣湾一间楼上餐厅食Omakase,整体质素都好高,可以bookmark有机会再去。开始之前,先食个前菜沙律,加咗醋调味,酸酸地好开胃。茶碗蒸除咗有银杏、冬菇同埋蟹柳之外,最上面仲有三文鱼子同埋紫菜,蒸蛋好滑口感好好。岩手县生蚝,伴有青柠,好好肉地,食落有淡淡嘅海水味。池鱼,餐厅配咗松露醋汁,旁边靓靓嘅紫苏花唔只系装饰,仲可以一齐食。池鱼够哂肥美,油脂感十足。之后系池鱼他他,用咗有另一种切法,令池鱼更加弹牙,酱油够入味,加埋三星渍芝麻同葱捞埋一齐食好惹味。汁煮油甘鱼,上面配咗秋葵、萝卜同白萝卜,鱼身好厚实,同头先食到嘅鱼生相比,有截然不同嘅感觉。餐厅之后提供咗渍物畀我哋清一清个味蕾。伊佐木,好少食到呢一款鱼,鱼肉好软腍好特别,而且师傅已经加咗酱油同wasabi,唔需要另外调味。石垣鲷上面有柚子胡椒,食落去有啲小小刺鼻,但系好有咬口。北海道鲛鲽鱼,上面放咗鱼嘅鱼边,烧过之后入口即溶,好有油香。帆立贝,爽口又肥美,加上竹炭盐,带出鲜味。北海道紫海胆,色泽鲜艳吸引,味道够哂鲜甜。清酒蒸鲍鱼,烟韧弹牙,好有咬口。中拖罗,肥美得嚟小小赵口,balance都好好。炙烧左口鱼边,忍唔住

开始之前,先食个前菜沙律,加咗醋调味,酸酸地好开胃。

岩手县生蚝

岩手县生蚝,伴有青柠,好好肉地,食落有淡淡嘅海水味。
池鱼

池鱼他他

汁煮油甘鱼

渍物

餐厅之后提供咗渍物畀我哋清一清个味蕾。

石垣鲷上面有柚子胡椒,食落去有啲小小刺鼻,但系好有咬口。

帆立贝,爽口又肥美,加上竹炭盐,带出鲜味。

北海道紫海胆,色泽鲜艳吸引,味道够哂鲜甜。

清酒蒸鲍鱼,烟韧弹牙,好有咬口。

中拖罗,肥美得嚟小小赵口,balance都好好。
炙烧左口鱼边

炙烧左口鱼边,忍唔住哗咗出嚟,冇谂过咁入口即溶,成个口腔都系鱼嘅香气,食完都留有余香。
和牛海胆手卷

和牛海胆手卷,中间有酸瓜,好配合,和牛海胆系口入面迅速融为一体,而酸瓜有助中和口感,令overall感觉唔会太腻。

最后有蚬肉面豉汤同埋Cookie ice cream做结尾。
2024-04-02
岩手县生蚝