餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2022-03-25 120 浏览
班兰叶印尼美食|铜锣湾铜锣湾维园附近有几间印尼嘢食🇮🇩呢间舖头细细,我哋周末嚟到都好多印尼姐姐喺度食紧,感觉应该系正宗嘅🤣印尼四大天王 呢个饭色彩非常缤纷,卖相几靓,配料十分丰富,可以一次过满足晒几个愿望😍四大天王有巴东牛肉、斑兰鸡、茄汁沙甸鱼同埋加多加多,我哋加咗$15转左斑兰饭🍚啲饭砌得好靓,好似一个尖塔形状咁,饭量都几多,不过食落就冇咩斑斓味😶只系食到少少椰香,巴东牛肉嘅味道同之前喺其他舖头食到嘅差唔多🐮牛肉炆得几淋,甜甜地嘅酱汁亦非常惹味,好啱用嚟送饭,但系斑兰鸡就食唔到斑兰味🐔有啲似海南鸡,好在鸡胸位置都唔怕好鞋,茄汁沙甸鱼就...嗯...系加洋葱炒过嘅罐头沙甸鱼🐟反而个加多加多几特别,即系印尼沙律,个酱汁系用花生酱加埋一啲香料调制而成,入口带甜辣得嚟又渗出一啲香茅味,会越食越上瘾😋原条鱼花胶汤粉皮其实印尼系咪真系有花胶汤嘅呢🤔不过佢呢个花胶汤又煲得好香浓,入口会感觉到几重嘅胶质,汤入面都有两件煮到好淋嘅花胶,感觉到满满嘅骨胶原🤤非常养颜,粉皮就有啲似拆开咗嘅肠粉,口咁都几爽滑,初时就咁睇好似唔系好多咁,但系原来食极都仲有,条炸鱼就非常巨型🐟差唔多有成只碟咁大🤩虽然唔知呢条系
班兰叶印尼美食|铜锣湾

印尼四大天王

原条鱼花胶汤粉皮
其实印尼系咪真系有花胶汤嘅呢🤔不过佢呢个花胶汤又煲得好香浓,入口会感觉到几重嘅胶质,汤入面都有两件煮到好淋嘅花胶,感觉到满满嘅骨胶原🤤非常养颜,粉皮就有啲似拆开咗嘅肠粉,口咁都几爽滑,初时就咁睇好似唔系好多咁,但系原来食极都仲有,条炸鱼就非常巨型🐟差唔多有成只碟咁大🤩虽然唔知呢条系咩鱼,但系炸得非常香脆,啲细骨都炸到脆卜卜,中间条鱼骨好轻易就可以拆到出嚟,而鱼肉都几香滑,系成条鱼慢慢食会比较嘥时间😂