水门鸡饭好受欢迎,每次经过旺角,尖沙咀门口都见有人排队一入门口,锌铁餐桌加上泰文的鸡档,已经感受到浓浓的泰式大排档风味在这个不能旅游的日子,来一趟水门鸡饭,又真系可以解下泰国乡愁泰国的水门鸡饭,出名在平啦香港的水门鸡饭 $54 一碟,虽然比泰国贵,不过系香港算系经济除左海南鸡饭,铺头仲不断推出新菜式,都系贴地价。落单无耐已经上哂菜,速度一流~ 我一直都有疑问,点解南鸡饭系星马泰都咁出名佢唔系海南岛出产架咩? 上网揾资料,海南鸡饭真系源自海南,不过当时只系叫「鸡饭」,  后尾移居南洋的海南人开始在在南洋卖,渐渐才有了「海南鸡饭」的称号细心留意,星马泰的海南鸡饭都各有特色架正宗马来西亚海南鸡饭,  D饭系一个个波的,再加上姜蓉,黑酱油同辣椒酱星加坡的海南鸡饭系鸡同饭分开放,亦伴有3种不同酱汁而泰国的海南鸡饭就方便,将鸡同饭放埋一碟最重要的当然要配番个鸡骨冬瓜汤和秘制辣汁啦鸡肉已起骨,食落啖啖肉,好方便,而且仲几嫩滑,鸡皮皮薄少脂肪,好爽口配埋个辣汁,送饭一流~ 唔觉唔觉就会食哂成碟饭 (OMG)  以54蚊的价钱,我觉得鸡肉的份量都几多~个人感觉,水门鸡饭的味饭比较清,无星加坡的鸡油饭咁油
水门鸡饭好受欢迎,每次经过旺角,尖沙咀门口都见有人排队
泰国的水门鸡饭,出名在平啦
除左海南鸡饭,铺头仲不断推出新菜式,都系贴地价。
落单无耐已经上哂菜,速度一流~
水门鸡饭
我一直都有疑问,点解南鸡饭系星马泰都咁出名
佢唔系海南岛出产架咩?

细心留意,星马泰的海南鸡饭都各有特色架
星加坡的海南鸡饭系鸡同饭分开放,亦伴有3种不同酱汁
而泰国的海南鸡饭就方便,将鸡同饭放埋一碟
最重要的当然要配番个鸡骨冬瓜汤和秘制辣汁啦
水门鸡饭
配埋个辣汁,送饭一流~ 唔觉唔觉就会食哂成碟饭 (OMG)
以54蚊的价钱,我觉得鸡肉的份量都几多~

个人感觉,水门鸡饭的味饭比较清,无星加坡的鸡油饭咁油腻
食落比较清新,无咁腻~

除左主打的水门鸡饭,当然要叫番几个泰式食物

秋日限定
冬荫鸡汤粉 $54 (仲可以用优惠价加配其他食物)
冬荫鸡汤粉
冬荫公汤底,望落凶狠,其实食落唔太辣
冬荫公汤偏酸,辣味轻微,用黎做汤底系几MATCH的~
鸡肉类似鸡胸肉,无海南鸡咁滑,但又唔系嚡既,其实都OK

$20 加配的串烧 (可选猪/鸡) ,几抵食
猪肉虽然烧得有少少干,不过腌得几入味
猪肉串烧
最钟意个甜酸配菜,真系开胃又醒胃

木瓜沙律 $ 48
开胃清新又爽口的一道前菜
唔算好辣,微辣朋友都接受到
前菜黎讲,呢个份量3-4人都足够~
木瓜沙律
每次必点的芒果冰,有好香的芒果味,而且D冰搅得好幼滑,推介~
芒果冰
2021-11-15