餐厅: 鏘鐵板燒日本料理
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
铁板烧深得大家喜欢因为望住师傅系铁板面前用巧手炮制新鲜食材系食客一大视觉享受呢间铁板烧装修没有花巧布置以黑色、大石墙为主调简约风格令人减低视觉压迫感突显返师傅板烧过程同食材嘅本身味道师傅都健谈好开心嘅晚餐🔆三文鱼籽牛油果蟹肉沙律牛油果蓉同蟹肉好夹加埋微酸的汁好开胃🔆澳洲黑边大鲍鱼配海草鲍鱼比我拳头仲大分三种食法中间部份较爽口就切得薄身啲伴XO酱鲍鱼肝酱鲍鱼头尾部位会口感林啲用黎切粒伴以微辣调味相对惹味!最后鲍鱼边味最重、更食得出海水味所以会落青柠汁平衡一下🔆甘鲷立鳞烧甘鲷鱼系日本飞机货平时我地冇咁易买到师傅先将鱼鳞煎至香脆鱼肉部份就以焗嘅方法焗熟鱼鳞超香口食落似薯片!鱼肉焗熟所以一啲都唔干身甘鲷下面系鱼汤(加左海胆酱、芦笋、洋葱)质地偏稠鱼肉伴汤食都香滑🔆季节海鲜蛏子两吃一半以快烧方法至7成熟原汁原味享用嘅蛏子超级清甜、而且肉质肥美另一半以类似避风塘方式呈现加入樱花虾干同蒜蓉炒超香超惹味爱了!🔆清酒煮蚬成锅都系清酒铁板上烧滚后再点火过程都烧好耐😆(睇呢个仲好过节日烟火)蚬好肥美清酒汤头微辣饮落好舒服(师傅仲会问食唔食得微辣先)🔆美国牛肉厚烧+薄烧厚烧部份用上美国牛柳推荐5成熟肉味香浓但
铁板烧深得大家喜欢
因为望住师傅系铁板面前用巧手炮制新鲜食材
系食客一大视觉享受

呢间铁板烧装修没有花巧布置
以黑色、大石墙为主调
简约风格令人减低视觉压迫感

就切得薄身啲伴XO酱鲍鱼肝酱
鲍鱼头尾部位会口感林啲
用黎切粒伴以微辣调味
相对惹味!
最后鲍鱼边味最重、更食得出海水味
所以会落青柠汁平衡一下

🔆甘鲷立鳞烧
甘鲷鱼系日本飞机货
平时我地冇咁易买到
师傅先将鱼鳞煎至香脆
鱼肉部份就以焗嘅方法焗熟
鱼鳞超香口食落似薯片!

鱼肉焗熟所以一啲都唔干身
甘鲷下面系鱼汤(加左海胆酱、芦笋、洋葱)
质地偏稠
鱼肉伴汤食都香滑

🔆季节海鲜
蛏子两吃
一半以快烧方法至7成熟
原汁原味享用嘅蛏子超级清甜、而且肉质肥美
另一半以类似避风塘方式呈现
加入樱花虾干同蒜蓉炒
超香超惹味
爱了!

🔆清酒煮蚬
成锅都系清酒
铁板上烧滚后再点火
过程都烧好耐😆
(睇呢个仲好过节日烟火)
蚬好肥美
清酒汤头微辣饮落好舒服
(师傅仲会问食唔食得微辣先)

🔆美国牛肉厚烧+薄烧

🔆安格斯薄烧
以牛肉片包入大量蒜蓉
但食落蒜味不大
反而牛肉味更突出

🔆另外套餐会配炒野菜、炒饭、面豉汤、渍物同甜品

炒饭加入左蔬菜粒同日本高菜
食落微微咸香

🔆甜品系乳酸绵绵冰配焦糖多士
经师傅一致决定特别拣用黄糖而唔系白砂糖黎整焦糖面
食落保留到焦糖个份邪恶但甜度相对冇咁高

师傅一边煮一边又要留意食客嘅速度、反应
又要留意食材煮食变化
同时又要同客人交流
处理咁多野嘅时候都展现出游刃有余嘅感觉
好正嘅铁板烧体验

最尾我地讲起啲碟真系好靓
同装修好夹
原来啲碟都系老板拣的!