翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
最近同咗妈妈去咗呢一间好出名嘅蟹舫🦀🦀食咗餐晚饭,原来除咗有海鲜,仲会有凉菜、特色小菜(猪手、鸡),啲菜式好高质又有镬气😍 我当然叫咗佢哋嘅招牌菜🦀,另外仲会送一份上海酱鸭添。黄金流沙蟹🦀 $588餐厅有五种口味嘅蟹,最出名嘅梗系避风塘味😍,不过我就拣咗黄金流沙蟹😂。原来佢哋嘅黄金流沙唔似一般嘅牛油炒咸蛋黄咁湿,佢系比较干爽。咸蛋黄炒成粒粒碎,一粒粒铺满晒喺蟹上。咸蛋黄黐晒系蟹盖、蟹肉上,食到好浓郁嘅咸蛋黄香味,好钟意呢一个配衬😘。蟹身好多肉,好饱满,蟹钳好大只,食到啖啖肉😜。而且蟹肉炒过后,依然嫩身有鲜味。避风塘猪手 $148本身已经去咗骨,仲有成条骨放咗喺碟上😎。去咗骨,食落去啖啖肉,方便。猪手份量多,猪手外皮香脆,入面淋身。避风塘味好浓,有好多香蒜系猪手外围,仲几辣添🌶。不过,佢好惹味,会想食完一啖再接一啖🤤。拍虾芋头娃娃 $118除咗有芋头、虾同埋娃娃菜,仲有啲芹菜、肉碎,煮咗个汤汁,汤汁几香芹菜味😘。芋头有轻轻煎香,同肉碎好夹。上海酱鸭 (送)呢一个系餐厅叫蟹送嘅菜式,比较特别。上海酱鸭原身鸭呈上,有齐鸭髀鸭掌... 味道就比较浓郁,肉质比较硬实,有少少似腊肉腌制感觉,用嚟

黄金流沙蟹🦀 $588
黄金流沙蟹

避风塘猪手 $148
避风塘猪手

拍虾芋头娃娃 $118
拍虾芋头娃娃

上海酱鸭 (送)
呢一个系餐厅叫蟹送嘅菜式,比较特别。上海酱鸭原身鸭呈上,有齐鸭髀鸭掌... 味道就比较浓郁,肉质比较硬实,有少少似腊肉腌制感觉,用嚟送酒、送饭一流。
上海酱鸭

话梅凉瓜 $68
平时唔系成日见呢个前菜,好重话梅味,佢会喺你食完之后慢慢带出。凉瓜味道偏酸少少,质感爽口,系一个几好嘅开胃菜😝。
话梅凉瓜

古早味红糕 $48
平时都比较少见到呢一款嘅红糖糕,红糖糕口感烟韧、弹牙,佢唔会太甜😚,仲有啲红枣点缀。
古早味红糕

总括来说,餐厅食物质素好,啲菜式好够味又有特色😛。餐厅侍应服务都几好,下次可以再去试埋其他味道😋。
黄金流沙蟹
避风塘猪手