餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

话说同朋友都好挂住印尼有个菜式叫加多加多,于是就试吓搜寻港岛区嘅印尼餐厅,原来喺维园附近一条街,可能平时太多工人姐姐聚集,都聚集咗一堆印尼餐厅。餐厅细细间,堂食大约20个位。一嚟当然就一定要食加多加多沙律,加多加多其实系印尼嘅一个沙律汁,花生酱加沙嗲,配有印尼豆饼(天贝),杂菜,豆腐,同埋四旧糯米饭,虽然佢叫沙律但系其实已经系一个主食咁大份😆好彩呢间餐厅配合返香港人嘅口味,个酱汁一啲都唔辣。然后叫咗个巴东牛肉饭,牛肉饭份量相对细份,牛肉大概有五至六旧,咬落去似系好腍嘅牛脷,不过都系唔辣嘅,相当配合到香港人。因为好想试吓𠮶个白须牛丸,于是叫咗一个面,碗面只系$68但系劲足料,牛丸足足有五大粒。其实冇谂过印尼嘅牛丸都会咁好食,佢系咬落去好Juicy会有少少爆汁嘅效果,而且同时都食到牛味,好惊喜🥰印尼餐厅又点少得串烧?餐厅推介烧豆卜,我哋都叫咗,佢淋咗印尼特有嘅辣味黑豉油一齐烧,唔使点沙嗲酱都已经够味,而且仲有淡淡嘅辣味好过瘾。最后我哋叫咗一个香茅可乐,同埋一杯斑斓椰汁珍多冰,珍多冰系用椰糖做底,饮落劲香椰子味超开心🤩整体上嚟讲可以encore,但系作为钟意食辣嘅我希望佢啲菜式可以辣少少,不

最后我哋叫咗一个香茅可乐,同埋一杯斑斓椰汁珍多冰,珍多冰系用椰糖做底,饮落劲香椰子味超开心🤩整体上嚟讲可以encore,但系作为钟意食辣嘅我希望佢啲菜式可以辣少少,不过呢间餐厅好想试新嘢但又怕辣嘅香港人😙😙
1901 浏览
2024-07-02