2024-11-12
上网search铜锣湾同湾仔有冇日本嘢食,发现呢间餐厅𠮶名几特别,嚟过呢条街食嘢几次,不过从来唔知道呢度有间teppanyaki。约咗人早咗到,所以就喺餐厅出边周围望,见到入边好似剩系得一对男女就冇其他客人,心谂会唔会系伏。😅坐低一阵有个餐厅职员攞咗碗好似前菜嘅嘢嚟仲讲咗啲嘢,不过我text紧,所以冇留意到佢讲乜。😅初初以为系免费,原来系要收$28嘅蕃茄蒜子沙律 。😂因为已经八点几,好肚饿,餐厅职员话薄烧会快啲,于是叫咗牛舌薄烧同香葱牛肉薄烧,好味,特别系两碟都有少少干蒜带出香味,不过两碟都劲多葱,平时我会逐粒拣返出嚟,今次实在太多啦!放弃咗!🤣我劲唔钟意葱,特别系生嘅葱花,但系我超钟意食芫荽,所以我唔介意呢碟猪茜卷冇走青。啲猪肉好嫩,原来芫荽同teppanyaki可以咁夹嘅。😋😋啲蚝大只又够肥美,四只$108唔算贵。😋一人挟咗一只先记得未影相。😂松叶蟹肉甲罗烧个卖相好可爱,将啲蟹肉、蟹羔同飞鱼籽放喺青瓜上面,一口一块,劲享受!不过连埋加一成$130。😋😋$$$一夜干鱼就试过,一夜干鸡扒都系第一次食,鸡肉比想像中嫩,皮烧得够脆,味道啱啱好,$68好食兼抵食。呢餐我最钟意呢碟,除咗好食,
一夜干鱼就试过,一夜干鸡扒都系第一次食,鸡肉比想像中嫩,皮烧得够脆,味道啱啱好,$68好食兼抵食。呢餐我最钟意呢碟,除咗好食,仲有系唔使拣葱。🤣🤣🤣
呢个日本章鱼御好烧虽然啲章鱼都唔系得几粒,但系有啲贵。😅
整体嚟讲:嘢食几好(除咗好多蒽之外)🤣,不过人均超个$450,确实有啲贵。